square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Omzetbelasting JAN

JAN©

Omzetbelasting

De opbrengst bleek echter zo’n enorm succes, dat de btw een vaste plaats binnen het belastingstelsel in heeft genomen. Het is nu zelfs de belasting met de grootste opbrengst.

In verband met de coronacrisis hebben sommige partijen bepleit om (tijdelijk) de BTW tarieven (21% hoog en 9% laag) te verlagen om zo onze economie te stimuleren. Er wordt daarbij verwezen naar andere landen waar de BTW tijdelijk is verlaagd. Nu blijkt dat deze verlaging van de BTW tarieven er niet in zit.
De conclusie is duidelijk: in crisisjaren wordt de BTW niet ingezet ter stimulering van de koopkracht van de consument, maar ter stimulering van staatskas. Kortom kassa voor de staatskas.

Hierna volgen enige andere aandachtspunten met betrekking tot de BTW:

Uitstel éénloketsysteem in plaats van afdracht BTW in andere EU-lidstaten

Soms moet je in andere EU-lidstaten aangifte BTW doen en ook BTW betalen. Het gaat dan om diensten of leveringen van goederen aan consumenten woonachtig in andere EU-lidstaten. Voorbeelden zijn:

  • de levering van goederen aan consumenten woonachtig in andere EU-lidstaten, die een bepaald bedrag overschrijden (afstandsverkopen);
  • onderwijsdiensten aan consumenten die plaatsvinden in een andere EU-lidstaat;
  • diensten aan een vakantiehuis (bijv. schilderen) gelegen in een andere EU-lidstaat.

Het aangeven en betalen in het buitenland is bewerkelijk. Dit zou met ingang van 1 januari 2021 veranderen. Je zou dan na een verzoek deze BTW in Nederland mogen aangeven en afdragen (éénloketsysteem en daarmee super simpel!). Dit is nu uitgesteld tot 1 juli 2021. Sommige landen, waaronder Nederland, willen zelfs uitstel tot 1 januari 2022.

Vrijstelling BTW invoer door consumenten vervalt nog niet

Voer je (als consument) goederen in afkomstig uit landen buiten de Europese Unie, dan geldt nu nog een vrijstelling van BTW als de waarde (exclusief verzekering- en verzendkosten) hiervan niet meer dan € 22 is. Deze vrijstelling zou met ingang van 1 januari 2021 vervallen. Dit is in ieder geval uitgesteld tot 1 juli 2021.

BTW vrijstelling op mondkapjes, inhuur van zorgpersoneel en medische hulpgoederen.

De tijdelijke BTW vrijstelling op mondkapjes en voor inhuur van zorgpersoneel vervallen met ingang van 1 januari 2021.  Ook vervalt op 1 januari 2021 de goedkeuring met betrekking tot het gratis verstrekken van medische hulpgoederen door ondernemers.

Wil jij weten of deze wijzigingen in de BTW jouw onderneming raken? Neem dan contact op met Johan Bleij via JohanBleij@JAN.nl of 088 – 2202 423


Lees ook onze overige artikelen over het Belastingplan 2021:


Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Het regeerakkoord

JAN©

Voorjaarsnota 2023

De zoektocht naar miljarden ter compensatie voor financiële tegenvallers. Afgelopen vrijdag heeft de Tweede Kamer de…

Verder lezen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.