square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Het regeerakkoord

JAN©

Nog geen Kabinet, wel plannen voor Prinsjesdag!?

Met het fiscale team kijken wij elk jaar reikhalzend uit naar Prinsjesdag. En dan niet zo zeer naar de ceremonie, de hoedjes en de Troonrede maar het gaat ons om wat er nou precies in dat machtig interessante gouden koffertje zit. Al kan het ook wel vermakelijk zijn om de kabinetsleden in de zaal in slaap te zien dommelen, het zijn net mensen, maar dat ter zijde.

Na de prestentatie van de inhoud van het koffertje kunnen wij namelijk onze klanten adviseren wat er of wél of juist nog even niet geregeld kan worden zo in het laatste kwartaal van het jaar. Als het aan de ambtenaren in Den Haag ligt komt er aan die spanningsboog een einde. Vanuit de Eerste en Tweede kamer is gepleit om “eigenstandige voorstellen” zoveel mogelijk in een apart wetsvoorstel op te nemen en om de “fiscale wetgeving” zo veel mogelijk gedurende het jaar te spreiden.  Wat ook gespreid wordt zijn de werkzaamheden. Voor fiscale regelingen krijgen we steeds meer te maken met andere instanties dan de Belastingdienst, zoals de RVO.

Vanuit het Ministerie van Financiën is verder aangegeven dat er in het voorjaar wel over de lasten beslist zou kunnen worden, al is het maar op hoofdlijnen. En de fiscale beleidsagenda zou worden uitgebouwd naar een volledige regeerperiode.

Al met al interessante ontwikkelingen voor ons als fiscalisten.  Dit zou betekenen dat we de fiscale adviezen beter kunnen plannen en minder voor verrassingen komen te staan. Verder krijgen we dan mogelijk te maken met minder rommelig ingevoerde maatregelen, zoals de Bik onlangs. Of dit  ook daadwerkelijk zo zal zijn valt uiteraard te bezien.

Tot die tijd blijven wij reikhalzend uitkijken naar de voor ons zo geliefde Prinsjesdag. Al zal er voor een boeiende agenda op de derde dinsdag van september wel snel een nieuw Kabinet geformeerd moeten worden.

Uiteraard houden wij je, via onze Etips, graag op de hoogte van de fiscale ontwikkelingen!
Inschrijven kan via Etips@JAN.nl

Op JAN© kun je rekenen!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.