square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Neem tijd voor het afscheid: zó maak je een bedrijf verkoopklaar

“Een van de belangrijkste dingen bij de verkoop van een onderneming, is dat je op tijd begint”, zegt Geert Hoedjes, overname adviseur bij JAN©. Het verkoopklaar maken van een bedrijf kost tijd, alleen al vanwege fiscale termijnen vaak zo’n drie tot vijf jaar. “Maar dan heb je ook alles goed op een rij en de waarde zoveel mogelijk geoptimaliseerd.”

Juist vanwege die planning is het belangrijk om al in de eerste fase goede begeleiding te krijgen, denkt Geert. De accountants en adviseurs van JAN© ondersteunen ondernemers op het gebied van administratie, belastingen, personeel, recht, overnames en pensioenen. Maar voor het verkoopklaar maken bestond tot voor kort nog geen speciaal traject. Daar komt nu verandering in.

Checklist en scan

“We willen ondernemers helpen hun doelen te bereiken en zijn graag vanaf het begin betrokken om hen zoveel mogelijk te ontzorgen”, zegt Geert. Met een speciaal ontwikkelde scan en een checklist wil JAN© beter inzicht krijgen in hoe het bedrijf ervoor staat en waar nog verbetering kan worden aangebracht.

Herstructureren

Wie zijn bedrijf wil verkopen, moet meestal beginnen met herstructureren. Zo is een bedrijf beter verkoopbaar als het bedrijfspand is ondergebracht in een vastgoed B.V. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij de Belastingdienst direct na verkoop moet afrekenen over privé aandelen, tenzij je die minimaal drie jaar daarvoor hebt ondergebracht in een aparte holding.

Ordenen

Bij een verkoop is het bovendien zaak om snel de juiste management informatie aan te kunnen leveren. De boekhouding en contracten moeten op orde zijn en de jaarrekening moet een goed beeld geven van de werkelijke situatie, waarbij privé en zakelijk niet doorelkaar lopen.

Delegeren

“Veel ondernemers beginnen te laat met het uit handen geven van de dagelijkse leiding. Ze hebben moeite los te laten en zijn geneigd nog steeds zelf de problemen op te lossen.” Maar een directeur die onmisbaar is, is niet goed voor de waarde van een bedrijf.

Vastleggen

Om goed te kunnen delegeren, is het bovendien belangrijk om zaken als strategie, beleid en visie vast te leggen, zodat dit intern duidelijk is. “Denk aan de marketing, de huisstijl, het personeelsbeleid, maar ook het ondernemingsplan en specifieke bedrijfsprocessen. Een heldere strategie geeft meerwaarde aan je onderneming. Alleen dat wat is vastgelegd, kun je overdragen”, legt Geert uit. Dit geldt overigens ook voor intellectuele eigendomsrechten, als merknamen en octrooien.

Optimaliseren en plannen

Misschien wel het meest voordehand liggend bij het creëren van waarde is het optimaliseren van werkkapitaal, debiteuren en voorraad. Maar Geert adviseert ook eens kritisch naar de omzet en het type klant te kijken: “Te veel kleine klanten zijn niet altijd gunstig voor het resultaat, omdat ze veel tijd kosten. De drijfveer is vaak zoveel mogelijk omzet, maar ik zeg altijd: van omzet ga je zweten, van winst ga je met vakantie.”

Minder vanzelfsprekend maar minstens zo belangrijk, is de financiële planning voor de fase ná de verkoop. “Ook dit hoort bij een goede voorbereiding”, benadrukt Geert. “Wij bekijken welk effect de mogelijke opbrengst heeft op het besteedbaar inkomen van de ondernemer. Is het genoeg om ook daarna op dezelfde manier verder te leven? Zo niet, dan kunnen we nu nog iets doen om een betere waardering te krijgen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.”

Contact

Heb je vragen, neem dan gerust contact op met Geert Hoedjes op 088 220 2447 of via GeertHoedjes@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.