square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
MKB niet langer ‘de bank’ van grote bedrijven.

JAN©

MKB niet langer ‘de bank’ van grote bedrijven.

Wanneer je als MKB-er grote bedrijven als klant hebt dan kan het zo zijn dat je lang op de betaling van de facturen moet wachten. Grote bedrijven* mogen nu nog een betalingstermijn van 60 dagen gebruiken voordat een nota aan het MKB wordt betaald. Dit gaat naar 30 dagen.

Van 60 naar 30 dagen
Bij MKB-ers én ondernemersorganisaties is het al lang een doorn in het oog: De betalingstermijn van 60 dagen voor grote bedrijven. Hier lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Op 15 maart 2022 heeft de Tweede Kamer bijna unaniem ingestemd met een wetsvoorstel dat er voor zorgt dat de termijn van 60 dagen naar 30 dagen gaat voor grote bedrijven.

Liquiditeitspositie MKB
Tijdens de afgelopen coronaperiode nog eens gebleken dat grote partijen hun betaaltermijn hebben verlengd en in sommige gevallen zelfs verdubbeld tot 120 dagen. Het MKB kan dit echter niet altijd dragen, MKB-er hebben uiteraard ook liquiditeit nodig om de rekeningen te betalen en te investeren. Door dit wetsvoorstel wordt de liquiditeitspositie verbeterd van de ondernemers die leveren aan grote bedrijven.

Ondernemersorganisatie MKB Nederland is echter nog niet helemaal tevreden en vraagt nog aandacht gevraagd voor het voortraject. De 30 dagen gaan lopen na het voortraject, de tijd tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en de goedkeuring ervan kan ervoor zorgen dat het MKB toch nog  veel langer moet wachten dan de gestelde 30 dagen. 

De stand van zaken
Op 29 maart 2022 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel én op 13 april 2022 heeft de publicatie in de Staatscourant plaatsgevonden. De wetswijziging gaat in op 1 juli 2022. De kortere betalingstermijn geldt vanaf dat moment voor nieuwe overeenkomsten. Lopende overeenkomsten moeten binnen één jaar (dus uiterlijk 30 juni 2023) zijn aangepast aan de nieuwe betaaltermijn.

Heb jij vragen over de toepassing van de juiste betalingstermijn? Neem dan contact op met je adviseur bij JAN©.

* Grote ondernemingen zijn ondernemingen die gedurende 2 achtereenvolgende boekjaren voldoen aan tenminste 2 van de volgende 3 criteria: Een balans totaal van > 20 miljoen,  een netto-omzet > 40 miljoen en/of meer dan 250 werknemers.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.