square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Meer box 3 belasting verschuldigd in 2023!

Terwijl in Den Haag gezocht wordt naar een eerlijke en juiste manier van box 3 heffen, wordt er vanaf 2023 tot 2026 enkel nog de ‘spaarvariant’ toegepast. Het resultaat: vaak een hogere belasting voor mensen met aandelen, een pand en/of schulden. Kom voor het einde van het jaar in actie!

De schulden in box 3 zijn vanaf 2023 ‘minder waard’.

Vanaf 2023 hebben we te maken met overbruggingswetgeving en wordt enkel nog de nieuwe forfaitaire spaarvariant toegepast om de box 3 belasting te berekenen. Binnen dit systeem worden schulden niet meer 1 op 1 verminderd met de bezittingen. In plaats daarvan wordt gekeken naar een verwacht forfaitair rendement in procenten op het spaargeld en overige bezittingen, en een negatief rendement op de schulden.

Hogere tarieven voor vastgoed en overige bezittingen.

De rendementspercentages voor banktegoeden en schulden over 2022 en 2023 zijn nog niet bekend gemaakt. Deze worden achteraf bepaald. Voor 2021 gaat het om 0,1% rendement op spaartegoeden en 2,46% negatief rendement op schulden. Voor de overige bezittingen (alle bezittingen op spaargeld na) is voor 2023 een percentage vastgesteld van 6,17%.  
Heb je een pand? Dan wordt deze vanaf 2023 een stuk zwaarder belast, zeker als je het pand ook nog (deels) hebt gefinancierd en het een verhuurde woning betreft.

Tip!
De wijzigingen in box 3 zorgen ervoor dat je vanaf 2023 fors meer belasting gaat betalen over je overige bezittingen, dit zijn alle bezittingen in box 3 op spaargeld na, en je schulden niet meer geheel meegeteld worden. Je kunt hier in 2022 nog van aan doen door vóór de peildatum van
1 januari 2023 in actie komen. Denk hierbij aan opties als:
-Je bezittingen en schulden onder te brengen in een (nieuwe) B.V.
-Een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) of familiefonds op te richten.
-Het vooruit betalen van rekeningen, denk aan het vooruitbetalen van de hypotheekrente (max. 6 maanden i.v.m. de renteaftrek) en het vooruitbetalen van belastingaanslagen en de zorgverzekering.
-Affiniteit met beleggen en box 3 heffing besparen? Overweeg groene beleggingen, de vrijstelling van ruim € 120.000 (bij fiscaal partners) blijft ook bestaan onder het box 3.
-Of juist voornemens om aandelen te verkopen? Overweeg dan om dit voor 1 januari 2023 te doen en als spaargeld te laten staan aangezien spaargeld minder zwaar wordt belast dan overige bezittingen zoals een aandelenportefeuille.

Laat tijdig berekenen wat dit voor jou betekent zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan!

De korting voor box 3 voor verhuurde woningen verminderd.

Eerder mocht een aanzienlijke korting worden toegepast in box 3 voor woningen die tenminste twee jaar verhuurd werden, door gebruik te maken van de leegwaarderatio. De kortingsregeling is versoberd, dit betekent dat deze in veel gevallen sterk zal afnemen of zelfs zal vervallen en je dus over een hoger bedrag belasting betaald. Wil je hier iets aan doen? Dan zijn er meerdere opties om te overwegen!

Moet je vanaf 2023 betalen over de schulden aan je eigen B.V.?

Door de introductie van de Wet excessief lenen kun je als DGA vanaf 2023 maximaal € 700.000 lenen van de eigen B.V. Leen je op 31 december 2023 meer? Dan betaal je belasting (26,9%). De eigen woning is uitgezonderd van deze regel.

Schaf je het onroerend goed of het aandelenpakket in privé of via de B.V. aan?

Ga je een lening aan bij je eigen B.V. voor de aanschaf van een pand, een vakantiewoning of een aandelenpakket? Laat dan beoordelen of het voordeliger is om deze via de B.V. óf in privé aan te schaffen. Een lening bij de B.V. kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met de Wet excessief lenen vanaf 2023. Daarbij betaal je meer belasting in box 3 over je overige bezittingen in 2023 en tellen je schulden minder zwaar mee. Wellicht is de aanschaf in privé dus niet meer zo aantrekkelijk als dat het lijkt.

Gezien de stijging van de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4% voor tweede woningen en panden is het mogelijk voordeliger om de koop van vastgoed in 2022 af te ronden. Tenzij je een forse daling verwacht op de vastgoedmarkt natuurlijk!

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, beoordeel goed wat voor jou de juiste optie is zodat jouw rendement straks niet onverwacht bij de Belastingdienst op de rekening kan worden bijgeschreven!

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Dave de Heiden DavedeHeiden@JAN.nl
of 088-2202318.
Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.