square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Loket corona-overbruggingslening (COL) weer geopend

JAN©

Loket corona-overbruggingslening (COL) weer geopend

Het overbruggingskrediet

De overbruggingsleningen bedragen tussen de € 50.000 en € 2 miljoen. Voor overbruggingsleningen tot 500.000 euro wordt er een looptijd gehanteerd van drie jaar. In het eerste jaar vindt er geen aflossing plaatst. Het rente percentage is 3 procent. Wanneer er meer dan 500.000 euro wordt geleend wordt er 2 procent rente extra in rekening gebracht.

Voor deze bedrijven is de COL opengesteld

Ondernemers hebben in 2020 eerder de mogelijkheid gehad om de COL aan te vragen. Destijds was het niet mogelijk om COL aan te vragen wanneer er reeds een financiering bij een derde was afgesloten. Deze beperking is nu niet meer van kracht.  De lening is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb’ers zonder bancaire krediet, met uitzondering van een beperkte bancaire rekeningcourant. De COL is er specifiek voor bedrijven die in financiële problemen zijn gekomen als gevolg van corona.
De COL richt zich op bedrijven die voornamelijk met eigen vermogen gefinancierd zijn. Verder kunnen MKB ondernemingen die hun groei zelf hebben gefinancierd de afgelopen jaren COL aan vragen mits zij voldoen aan de voorwaarden.
Wanneer je eerder een COL hebt gekregen kun je niet opnieuw aanspraak maken op de regeling.

De aanvraag

Van 4 januari tot 17 mei 2021 kunnen bedrijven een aanvraag doen via de online portal.
De beoordeling van de aanvraag is opgedeeld in drie blokken: tot 1 februari, vervolgens tot 15 maart en tot slot tot 17 mei. De uitkomst wordt drie weken na de sluitingsdatum bekendgemaakt.
De aanvragen worden beoordeeld door de Regionale ontwikkelmaatschappijen (ROM’s). Een nationale commissie weegt vervolgens de aanvragen tegen elkaar af.  Zij kijken naar kwalitatieve criteria als aantal fte, aansluiting bij het innovatiebeleid en ecosystemen en het belang van de innovatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voorwaarden van de COL? Of heb je begeleiding nodig bij de aanvraag?
Neem dan contact op met Geert Hoedjes via GeertHoedjes@JAN.nl of 088-2202447.

Verder wijs ik je graag op de andere financieringsmogelijkheden zoals de GO-C (Garantie ondernemingsfinanciering uitbraak coronavirus) welke loopt tot 1 april 2021 en de KKC (Garantie Klein Krediet Corona), deze is aan te vragen tot 30 juni 2021. Deze regelingen zouden in eerste instantie lopen tot 15 december 2020 het kabinet heeft echter besloten de regelingen te verlengen.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Het regeerakkoord

JAN©

Voorjaarsnota 2023

De zoektocht naar miljarden ter compensatie voor financiële tegenvallers. Afgelopen vrijdag heeft de Tweede Kamer de…

Verder lezen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.