square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
mannen van oud naar jong

JAN©

Klaar voor de toekomst met behulp van SLIM-subsidie

Wat is jouw visie voor je onderneming? En hoe zorg je dat het personeelsbestand hierbij aansluit? Zorg voor een plan. De overheid betaalt mee aan de ontwikkeling van je medewerkers én dus je onderneming.

Op weg naar een toekomstbestendig personeelsbestand
Het is van belang om in een tijd waarin de arbeidsmarkt voor veel branches krap is en ontwikkelingen elkaar in razend tempo opvolgen waardevolle mensen te blijven boeien en behouden. Hoe zorg jij dat je de juiste mensen bij je onderneming betrokken houdt? En hoe zorg je dat deze mensen zich kunnen ontwikkelen zodat ze gemotiveerd blijven en waardevol blijven voor jouw onderneming?
Maak dit inzichtelijk en start met de uitvoering van jouw toekomstplan door opleidingen en bijscholing aan jouw medewerkers aan te bieden. De overheid betaalt mee door middel van de SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling voor Leren en ontwikkelen In Mkb-ondernemingen).

Maximaal 80% subsidie!
De SLIM-subsidie is voor ondernemers tot 50 werknemers maximaal 80% van de totale kosten voor de ontwikkelingsactiviteiten. Voor ondernemers met meer dan 50 werknemers wordt 60% van de kosten gecompenseerd. Het investeringsbedrag moet minimaal € 5.000 zijn en de maximale subsidie is € 24.999. Grote bedrijven kunnen maximaal € 200.000 euro subsidie ontvangen, voor samenwerkingsverbanden geldt een grens van € 500.000. Voor landbouwbedrijven geldt een uitzondering, de maximale subsidie voor deze bedrijven is €20.000.

Waar kan de subsidie voor worden gebruikt?
De subsidie is gericht op ontwikkeling en heel breed in te zetten. Het begint bij het onderzoeken van de scholings- en opleidingsbehoeften van jouw onderneming. Ook kun je het benutten om loopbaanadviezen te ontwikkelen voor jouw medewerkers. Of zet de subsidie in voor methodes die er op gericht zijn om kennis, vaardigheden en beroepshouding te ontwikkelen. Hierbij kun je denken aan het opzetten van een bedrijfsschool of periodieke ontwikkelingsgesprekken.

Daarnaast kun je subsidie krijgen wanneer jouw onderneming iemand een praktijkleerplaats van een mbo-opleiding in de derde leerweg biedt. (De derde leerweg is voor volwassenen met werkervaring, werkzoekenden, of werknemers die een carrièreswitch willen maken).

De aanvraag
Een aanvraag kun je doen via het subsidieportaal Uitvoering Van Beleid. De toekenning bij overvraging van de subsidie gebeurt door middel van een loting. Wanneer de aanvraag niet volledig is wordt deze niet in behandeling genomen. Zorg dus voor een volledige aanvraag en doorloop alle stappen zorgvuldig. De HR-adviseurs van JAN© ondersteunen je hier graag bij!
Voor de kosten kun je tevens subsidie ontvangen.
De SLIM-subsidie aanvragen is twee maal per jaar mogelijk, in maart en september.
Samenwerkingsverbanden en grote bedrijven kunnen een aanvraag indienen in juni.

JAN© adviseert op alle gebieden van personeel en kijkt graag mee naar de toekomst. Heb je vragen over de SLIM-subsidie neem dan contact op met Rosa Kromhout van der Meer via RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl of 088-2202295.

Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op 20 januari 2022.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.