Samen delen
Klaas en Monique wilden niet de onderneming maar wel het inkomen gelijk verdelen. Daarom hebben zij in de huwelijkse voorwaarden een ‘periodiek verrekenbeding’ opgenomen. Het inkomen dat zij beiden jaarlijks hebben gespaard, wordt 50-50 verdeeld.
Twintig jaar later hebben Klaas en Monique samen drie kinderen. Monique zorgt voor de kinderen en werkt daarnaast twee dagen per week in loondienst. De onderneming van Klaas is inmiddels flink gegroeid en schrijft mooie cijfers.
De onderneming van Klaas
Klaas stuit op het periodiek verrekenbeding, waar nog nooit iets mee gedaan is. Zijn adviseur geeft aan dat dit tot gevolg heeft dat bij scheiding of overlijden alsnog een gemeenschap van goederen ontstaat! Dat is nu juist wat Klaas en Monique wilden voorkomen; de onderneming van Klaas moest buiten de gemeenschap blijven.
De gevolgen
Kort daarna overlijdt Monique; zij heeft zelf geen vermogen opgebouwd. Het vermogen van Klaas zit in de onderneming. Kort gezegd betekent dit dat de helft van de waarde van de onderneming in de erfenis van Monique valt! De kinderen hebben hier wel oren naar. Bovendien komt de Belastingdienst langs om erfbelasting te heffen.
Een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden, waar je nooit iets mee gedaan hebt? Dat kan onverwachte en zeer ongewenste gevolgen hebben.
Voorkom dit en neem contact op met Steven Bulteel via StevenBulteel@jan.nl of 088 220 2322.