Vanaf 1 juli 2024 ben je als werkgever met meer dan 100 werknemers verplicht te rapporteren over de zakelijke kilometers en de kilometers die je medewerkers afleggen voor hun woon-werkverkeer. Vanaf dat moment is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) namelijk van kracht.
Welke gegevens moeten bijgehouden worden?
Als werkgever met 100 of meer werknemers ben je vanaf 1 juli 2024 dus verplicht om de gereden kilometers van je werknemers bij te houden. Voor deze regeling is een werknemer iemand die bij je in dienst is met een contract dat 20 of meer uren betaald werk per maand garandeert. Uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp’ers zijn geen werknemers.
Om in 2025 aan de rapportageplicht te kunnen voldoen, is het noodzaak je nu zorgvuldig voor te bereiden. Op de website van RVO.nl is een handreiking te vinden waarin staat welke gegevens er precies gerapporteerd moeten worden. Hierin staan ook tips over hoe je de gegevens kunnen verzamelen. Er zijn bijvoorbeeld software pakketten die je hierbij kunnen ondersteunen, deze zijn echter niet noodzakelijk om de gegevens te verzamelen die je nodig hebt voor de rapportage.
Je kunt de gegevens ook (deels) in kaart brengen door middel van een forfaitaire berekening en/ of een medewerkers enquête.
Het is met name van belang dat je van je werknemers bijhoudt met welk type voertuig en welke soort brandstof de kilometers zijn gemaakt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen: Het totaal aantal kilometers dat jouw werknemers in een kalenderjaar afleggen voor zakelijk en woon-werkverkeer.
Je hebt tot 30 juni 2025 de tijd om de gegevens over 2024 in te dienen.
eHerkenning
Om de gegevens te versturen naar het RVO heb je eHerkenning nodig.
Het gaat om minimaal niveau eH2+ met een machtiging RVO-diensten.
Als je dit nog niet hebt dan kun je dit aanvragen via de website van eHerkenning.
De vrijwillige rapportage
Wanneer je als werkgever niet verplicht bent te rapporteren dan zou je er voor kunnen kiezen dit toch vrijwillig te doen. Staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel? Dan kan dit een manier zijn om de CO2-uitstoot van de werkgebonden kilometers van jouw bedrijf in kaart te brengen én stapsgewijs te verminderen.
Dergelijk informatie kan ook ingezet worden om jouw duurzaamheidsdoelen in kaart te brengen en te behalen en/ of voor commerciële doeleinden. Zo zou je concurrentievoordelen kunnen behalen bij het aantrekken van medewerkers en opdrachtgevers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan!
Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Harry Bontje via HarryBontje@JAN.nl of
088-2202408.