Tijd om terug te blikken én de behaalde winst over het afgelopen jaar te bekijken. Als de behaalde winst (sterk) afwijkt van het bedrag waarop de voorlopige aanslag is gebaseerd, dan is het handig om de voorlopige aanslag aan te passen. Zo voorkom je maximaal 9% belastingrente in 2025! Uiteraard kijken we ook vooruit. Wat zijn jouw verwachtingen voor 2025 én komt de voorlopige aanslag die de Belastingdienst rond deze tijd oplegt daarmee overeen?
Hoe hoog is de belastingrente?
De belastingrente die de Belastingdienst momenteel in rekening brengt is met 9% (respectievelijk 6,5% voor de IB ondernemer) zeer hoog! Zeker als je dit vergelijkt met het rendement op een spaarrekening. Behaal jij geen 9% (respectievelijk 6,5%) rendement, dan is het dus aan te raden om te zorgen dat je tijdig voldoende belasting betaald via een voorlopige aangifte.
Het werkt echter één kant op…belastingrente vergoeden over te veel betaalde belasting doet de Belastingdienst helaas al jaren niet meer (tenzij er een reden is waarom de Belastingdienst te lang heeft gedaan over het opleggen van een belastingaanslag).
Vanaf wanneer wordt belastingrente berekend?
De Belastingdienst berekent belastingrente vanaf 1 juli na afloop van het (vorige) belastingjaar, als deze gelijk loopt met het kalenderjaar. Voor het belastingjaar 2024 wordt dus vanaf 1 juli 2025 belastingrente in rekening gebracht. Over de betalingstermijn van 6 weken wordt ook belastingrente berekend. Heeft jouw vennootschap een gebroken boekjaar, dan wordt vanaf de zevende maand na afloop van het boekjaar rente berekend.
Waarom is de belastingrente zo hoog?
Het tarief van de belastingrente werd tot 2024 gekoppeld aan de wettelijke rente voor (niet) handelstransacties. Hierbij werd een minimum gesteld van 8% voor aanslagen vennootschapsbelasting en 4% voor aanslagen voor alle andere belastingen zoals de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Met ingang van 2024 is echter gekozen voor een ander systeem. De rente wordt nu gekoppeld aan de (hoge) herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank. Verder wordt de belastingrente nog maar één keer per jaar vastgesteld, voorheen was dit twee keer per jaar.
Wat kun je doen om renteberekening te beperken?
Je kunt de hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen die de te betalen belasting zoveel mogelijk benadert. Ben je van mening dat je teveel hebt betaald via de voorlopige aanslag? Ook dan is het raadzaam een teruggaaf aan te vragen via een aangepaste voorlopige aanslag. Hierdoor zorg je voor meer liquiditeiten.
Te veel of te weinig btw betaald?
Als je erachter komt dat je te weinig btw hebt aangegeven in de btw-aangiften dan moet je dit corrigeren via een btw-suppletie. Dit moet je gelijk doen zodra je constateert dat je te weinig btw hebt aangegeven (ook als je te veel btw hebt aangegeven kun je dit overigens corrigeren met een btw-suppletie). Wanneer de correctie € 1.000 of minder is dan kun je de correctie verwerken in de eerstvolgende btw-aangifte.
Zorg er in ieder geval voor dat je btw-suppletie over 2024 vóór 1 april 2025 wordt ingediend. Hiermee voorkom je 6,5% belastingrente. Wanneer je na 1 april 2025 een suppletie indient dan berekent de Belastingdienst 6,5% belastingrente vanaf 1 januari 2025 tot het moment van betalen. Wordt geen vrijwillige suppletie over 2024 ingediend maar legt de Belastingdienst zelf een naheffingsaanslag op, dan betaal je belastingrente vanaf 1 januari 2025 tot en met 14 dagen na dagtekening van deze naheffingsaanslag.
Heb jij vragen over het aanpassen van jouw voorlopige aanslag óf een btw-suppletie? Neem dan contact op met je adviseur bij JAN©.
Aanslag ontvangen met een hoog bedrag aan belastingrente?
Wanneer jij een aanslag hebt ontvangen met een hoog bedrag aan belastingrente dan kun je hier bezwaar tegen maken. Rechtbank Noord-Nederland is namelijk onlangs tot de conclusie gekomen dat de belastingrente (van 8% op dat moment) over de aanslagen vennootschapsbelasting in strijd met evenredigheidsbeginsel. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel: Bezwaar tegen belastingrente? – JAN©