square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Het startpunt. Zorg voor inzicht

Wanneer je een liquiditeitsprognose hebt opgesteld kun je aan de slag met het optimaliseren van je administratie, bedrijfsvoering en fiscale situatie. Hierdoor heb je ook beter in beeld welke mogelijkheden uit het steunpakket van de overheid je het beste kunt gebruiken.

Het volgende kun je binnen de onderneming zelf doen om de liquiditeitspositie te verbeteren:

Debiteurenbeheer

Aangezien bijna iedere ondernemer last heeft van de gevolgen van het coronavirus overwegen klanten en opdrachtgevers om later te gaan betalen. Tijdige facturering en een actief en effectief beheer is hierbij noodzakelijk. Ben je afhankelijk van één of enkele grote opdrachtgevers dan kan het aanbieden van een korting bij snelle betaling leiden tot extra liquiditeit.
Ook factoring kan hierbij een uitkomst bieden. Door gebruik te maken van Factoring besteed je de inning van je facturen uit aan een extern bedrijf, deze betaalt je verzonden facturen vrijwel direct uit.

Voorraadbeheer

Voorraadhoudende ondernemingen kunnen zorgen voor extra liquiditeit door het totale voorraadvolume naar beneden te brengen. Daarnaast zal het kiezen voor producten met een hoge omloopsnelheid een positieve impact op het werkkapitaal hebben.

Crediteurenbeheer

Ga in overleg met je (belangrijkste) leveranciers om betaalafspraken te maken omtrent latere of gefaseerde betaling. Het later of niet betalen van je leveranciers zonder te overleggen kan schadelijke gevolgen hebben voor de klantrelatie.

Investeringen

Overweeg alle investeringen goed. Stel niet-noodzakelijke investeringen uit. Overweeg de noodzakelijke investeringen extern te financieren (bijvoorbeeld door middel van lease). Zo gaat het niet ten koste van je directe liquiditeitspositie. Let echter wel goed op de leasevorm. Zorg ervoor dat je de investeringsaftrek en eventuele subsidies niet misloopt.

Overweeg sale-and-lease back

Creëer direct financiële ruimte met sale-and-lease back. Met sale-and-lease back verkoop je het (bedrijfs)pand, de bedrijfsmiddelen, het wagenpark en/of de equipment om het vervolgens terug te huren.

De bedrijfsadviseurs van JAN© zijn je graag van dienst. Neem voor vragen contact op met Geert Hoedjes via GeertHoedjes@jan.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.