square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Het geld klotst tegen de plinten op! Maar niet voor het MKB….

Financieringslandschap MKB

NEMACC (het kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam waarbij het functioneren van de mkb-accountant centraal staat) komt in een recent onderzoek tot een soortgelijke conclusie. Zij concludeert dat het verkrijgen van een zakelijke financiering voor veel mkb-ondernemers moeilijk is. Dit geldt vooral voor ondernemers in het micro- en kleinbedrijf.

Strenge eisen

In Basel III (Europese wetgeving die de financiële gezondheid van banken waarborgt) zijn aangescherpte kapitaaleisen voor banken vastgelegd. Mede hierdoor stellen de traditionele grootbanken strengere eisen aan zakelijke financiering. Bij financieringsaanvragen tot € 250.000,- trekken banken zich steeds verder terug.

De beoordeling van diverse (financiële) ratio’s vindt in sommige gevallen via een geautomatiseerd systeem plaats. Wanneer er sprake is van onvoldoende eigen inbreng, een verlieslatend boekjaar of een matige vermogenspositie, zal de aanvraag worden afgewezen. Ook als hier een plausibele reden voor is.

Alternatieven

Door deze strengere eisen is er een gat ontstaan tussen vraag en aanbod. Alternatieve financieringspartijen zijn hier de afgelopen jaren handig op ingesprongen, en schieten nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Dit maakt het huidige financieringsspeelveld onoverzichtelijk waardoor ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Onder deze partijen vallen onder meer financiers op het gebied van lease, factoring, crowdfunding, achtergestelde leningen en verschaffers van risicokapitaal. Voor jou als ondernemer bieden deze partijen, eventueel in combinatie met een bancaire financiering (gestapeld financieren), een mooie financieringsmogelijkheid.

JAN© Bedrijfsadvies is specialist op financieringsgebied. Wij kunnen jou adviseren over de diverse mogelijkheden in het huidige web van aanbieders en begeleiden bij het vinden van een passende financiering. Mocht je interesse hebben, bel gerust met Geert op 088 220 2447, of Nick op 088 220 2377.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.