square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN heb jij een eigenwoning lening

JAN©

Heb jij een eigenwoning lening bij de B.V.?

De DGA tax

Als we het hebben over het Wetsvoorstel excessief lenen dan noemen we dit de DGA-tax, dat klinkt al een stuk begrijpelijker. Inmiddels krijgen we de contouren van de wet ook steeds beter in beeld en begrijpen we de gevolgen ook beter. Per 2023 wordt de opgebouwde schuld boven de € 500.000 van de DGA (en de partner van de DGA tezamen) bij de eigen B.V. belast alsof er een fictieve dividenduitkering aan de DGA is gedaan (dit heet een positief fictief regulier voordeel, afgekort PFRV). De schuld voor de eigen woning die voor 31 december 2022 is aangegaan wordt uitgezonderd. Ga je na deze datum een eigen woningschuld aan bij de B.V. dan wordt deze alleen uitgezonderd wanneer er recht van hypotheek op de woning wordt verstrekt.

Een uitstapje

En nu maken we even een uitstapje naar de eigen woning regeling. De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Per 2031 loopt de mogelijkheid tot aftrek van de hypotheekrente dus af voor leningen die voor of in 2001 zijn afgesloten. Daarmee  verliest de lening ook de status ‘eigen woning lening’.

Het gevolg

Je lening ‘verhuist’ op dat moment van box 1 naar box 3. Het gevolg hiervan voel je al aankomen:
De vrijstelling binnen de DGA-tax is op dat moment ook van de baan en de eigen woning lening van de DGA valt toch onder het bereik van het Wetsvoorstel excessief lenen.

Een oplossing

Al hoewel dit nog minimaal 10 jaar duurt is het wellicht toch goed om nu alvast te gaan nadenken over wat je wilt gaan doen met de aflossing van deze eigen woningschuld. Wellicht kun je alvast starten met een aflossingstraject of in gesprek gaan met de bank om deze lening over te sluiten.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met  je belastingadviseur bij JAN© of Dave de Heiden via DavedeHeiden@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.