square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Heb je jouw energiebesparende maatregelen al gemeld? Je hebt tot 1 juli a.s. de tijd

Energiebesparende maatregelen

Besparende maatregelen die getroffen kunnen worden, zijn opgenomen in de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Deze maatregelen kennen een terugverdientermijn van maximaal vijf jaar.

Per bedrijfstak

De maatregelen zijn per bedrijfstak gerubriceerd. Er zijn 19 verschillende bedrijfstakken. Een voorbeeld van een maatregel voor de hotel- en restaurantbranche is het aanbrengen van LED-verlichting.

EML in 2019 vernieuwd

De Erkende Maatregelenlijst is dit jaar vernieuwd. Dit betekent echter niet dat je, indien je reeds met de uitvoering van maatregelen begonnen was, de maatregelen direct weer moet vervangen.

Toezicht en handhaving

Vanaf dit jaar ben je dus als grootverbruiker verplicht de maatregelen kenbaar te maken. Het toezicht en de handhaving van de energiebesparingsplicht en de rapportageplicht ligt meestal in handen van de gemeente waarin het bedrijf gevestigd is. Alleen bij grotere complexe bedrijven is het de provincie die deze taak uitoefent.

RVO.nl

Meer informatie vind je op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Heb je vragen over de publicatieplicht, neem dan even contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.