square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Uitstel betalen belasting en melding betalingsonmacht

JAN©

Belasting uitstel? Dit is de stand van zaken.

Na het eerste kwartaal van 2022 worden de Corona steunmaatregelen afgebouwd.  Ook de regeling voor het uitstellen van te betalen belasting komt per 1 april 2022 ten einde.

De betalingsverplichting

Je hebt tot en met 31 maart 2022 geheel of voor een bepaalde periode (3 maanden) uitstel van betaling verkregen omdat je door corona (maatregelen) niet in staat was om aan je betalingsverplichtingen voldoen. Vanaf 1 april 2022 moet je weer volledig voldoen aan alle betalingsverplichtingen. Ondernemers krijgen een half jaar te maken met de reguliere belastingdruk en vanaf 1 oktober 2022 start de aflossing van achterstallige belasting in 60 maanden..

Maandelijkse aflossingen

De belastingdienst komt met overzichten van de openstaande bedragen en maandelijkse aflossingen. Je hoeft dus zelf geen actie te ondernemen.
Onlangs is er duidelijkheid gekomen over de (toekomstige) termijnen van de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022, deze vallen onder het bijzondere uitstel.

Pas op met het uitkeren van dividenden en bonussen

In eerste instantie is aangekondigd dat er geen dividenden en bonussen uitgekeerd mogen worden of eigen aandelen mogen worden ingekocht. Dit is verbod is van de baan. Echter, wanneer je een dergelijke handeling doet en later blijkt, bijvoorbeeld in een geval van faillissement, dat het onterecht is geweest dan loop je tegen aansprakelijkheidsrisico’s aan. En voor de ondernemers die tevens gebruik hebben gemaakt van de NOW regelingen geldt dat daaraan ook beperkingen zijn ten aanzien van bonussen en en dividenden. Laat dit dus, voordat je tot actie over gaat, altijd goed toetsen door een accountant!

Let op!

Als je nog niet eerder (verlengd) uitstel hebt aangevraagd en dat alsnog wil doen, dan moet je vóór 1 april 2022 een verzoek indienen om gebruik te kunnen maken van de betalingsregeling. Hierbij moet je dan aantonen dat je voldoet aan de voorwaarden voor het verlengen van uitstel.

Wanneer je een liquiditeitsprognose maakt, houdt dan ook rekening met de betalingsverplichting aan de Belastingdienst vanaf oktober. Zo zie je precies of je moet bijsturen of dat het eigenlijk wel goed gaat. De adviseurs van JAN© staan klaar om je te ondersteunen. Heb je vragen over dit artikel? Neem contact op met Dave de Heiden via 088-2202318 of DavedeHeiden@JAN.nl

Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op 22-3-2022.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.