square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Gedeeltelijke verhuur is onbelast

Je eigen woning valt fiscaal gezien in box 1. In deze box kun je ook de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen. Een tweede huis zoals een vakantiewoning behoort tot box 3 en over de waarde van de vakantiewoning betaal je box 3-heffing (net als over je bank- en spaartegoeden). Wanneer je tijdelijk je gehele eigen woning verhuurt is – volgens de huidige wetgeving – de huuropbrengst voor 70% belast.

Hoe zit dit bij tijdelijke verhuur van een deel van de woning?

Dit blijkt nog niet zo eenvoudig. Er lopen meerdere rechtszaken over een tijdelijk verhuurd tuinhuisje dat bij de eigen woning hoort. Het discussiepunt is daarbij steeds of bij tijdelijke verhuur de woning in box 1 of box 3 thuishoort. Voorlopig zijn de huuropbrengsten in alle situaties vrijgesteld van belasting.

Dit betekent dat het mogelijk lijkt om bij gedeeltelijke verhuur van de eigen woning de ontvangen huur onbelast te ontvangen. Terwijl de betaalde hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht. Voorlopig lijkt het erop dat dit niet alleen geldt voor een verhuurd tuinhuis, maar ook voor eigen woningbezitters die via Airbnb hun woning verhuren. Waarbij ze bijvoorbeeld 1 kamer niet verhuren omdat ze in deze kamer hun waardevolle bezittingen stallen.

Kortom: een gedroomde uitkomst voor Airbnb verhuurders.

Het is nu de vraag of de Staatssecretaris dit eerst verder ter beoordeling aan de Hoge Raad voorlegt of dat hij dit direct via een wetsvoorstel gaat corrigeren. Dit moeten we afwachten.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Dave de Heiden via DavedeHeiden@jan.nl of 088-2202318.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.