square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Foto downloaden, niet zomaar doen!

Auteursrecht

Vrij snel daarna krijgt de ondernemer een brief van een advocaat, die optreedt namens de fotograaf. De fotograaf is auteursrechthebbende, dat betekent dat hij als enige recht heeft om de foto openbaar te maken (op internet of in een tijdschrift), tenzij de fotograaf toestemming heeft gegeven of zijn recht heeft overgedragen, bijvoorbeeld aan de opdrachtgever voor wie de foto is gemaakt.

Opdrachtgever

Deze specifieke foto van een tractor had de fotograaf in opdracht gemaakt voor een producent van landbouwmachines. De fotograaf verdient zijn geld met de verkoop van deze foto’s. De opdrachtgever heeft betaald voor de foto en heeft daarmee ook het recht gekregen om de foto’s te gebruiken. Iemand anders, zoals deze startende ondernemer, heeft dat recht dus niet, althans, niet zomaar.

De vordering

Als de ondernemer wel toestemming had gevraagd aan de fotograaf om de foto te mogen gebruiken voor zijn website, had hij die wellicht gekregen, maar dan had hij daarvoor wel moeten betalen. Dat is een zogenaamde licentievergoeding. Dan had hij ook de naam van de fotograaf moeten vermelden. Door de foto zonder toestemming van de fotograaf en zonder diens naam te vermelden te gebruiken, mist de fotograaf inkomsten. Volgens rechtspraak kan de fotograaf 125% van de gebruikelijke licentievergoeding vorderen als schadevergoeding. Dat vordert de advocaat nu van de ondernemer, omdat hij de foto heeft gebruikt zonder toestemming en zonder naamsvermelding. Verder mag de ondernemer de foto niet meer gebruiken en moet hij deze onmiddellijk van zijn website halen.

Wat nu?

De startende ondernemer is enorm geschrokken van de brief van de advocaat en van de hoge vordering. Hij heeft onmiddellijk de foto van de website gehaald, en dacht dat het daarmee wel geregeld zou zijn. Toch was de kous daarmee niet af. De fotograaf wilde wel afzien van een rechtszaak omdat de foto zo snel van de website was gehaald, maar de fotograaf had daarvoor wel kosten gemaakt en wilde daarvoor een vergoeding ontvangen.

De zaak is geregeld, er is een bedrag betaald, maar dit was een harde les voor de ondernemer. Wil je dit voorkomen, check dan eerst goed of je foto’s van internet wel zomaar mag gebruiken.

Wil je meer weten, mail (FleurvanTol@JAN©.nl) of bel (088- 2202 238), JAN© helpt je graag op weg!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.