square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Fiscale mogelijkheden

JAN©

Fiscale mogelijkheden

Fiscale mogelijkheden

Naast het aanvragen van uitstel van betaling bij de belastingdienst kun je zelf ook op fiscaal gebied nog de nodige maatregelen treffen. Met als doel je fiscale situatie te verbeteren of op korte termijn te zorgen voor meer financiële middelen.

Kijk kritisch naar je belastingaanslagen

Heb jij een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting ontvangen? Dan betaal je maandelijks een deel belasting aan de belastingdienst. Het bedrag van de aanslag is gebaseerd op de geschatte winst. Deze verwachting kan inmiddels gewijzigd zijn door de gevolgen van het virus. Het is dan raadzaam om een verzoek in te dienen voor verlaging van de voorlopige aanslag en zo de liquiditeitspositie te verbeteren.

Breng je pand onder in aparte B.V.

Je hebt ooit een pand aangeschaft en deze ondergebracht in de Werk B.V. Op het moment van aanschaf was het namelijk niet nodig om deze in een aparte B.V. onder te brengen, omdat het pand grotendeels was gefinancierd. Inmiddels ben je een aantal jaar verder. De financiering is deels afgelost en het pand is in waarde gestegen. Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers zich verhalen op het vermogen van de B.V. inclusief bedrijfspand, is het aan te raden om het bedrijfspand veilig te stellen en deze onder te brengen in een aparte vastgoed B.V.
Wij adviseren je graag over de te nemen stappen en fiscale aandachtspunten.

Onderneem je door middel van een IB-onderneming? Overweeg een B.V.

Als je als IB-ondernemer voldoende uren aan je onderneming besteedt (normaliter tenminste 1.225 uur) mag je de zelfstandigenaftrek toepassen, waardoor je over de eerst verdiende € 6.310 geen belasting betaalt (in 2022). Echter, deze aftrek wordt stapsgewijs afgebouwd naar € 3.240 in 2036. Naast de dalende aftrek, is het tarief van de vennootschapsbelasting over de eerste € 395.000 15% in 2022. Deze ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat de IB onderneming fiscaal gezien niet meer de voordeligste optie is. Overweeg dus of jij je activiteiten niet beter kunt voortzetten in een B.V. De B.V. biedt dus mogelijk een fiscaal voordeel, daarnaast biedt een B.V. meer bescherming door het afschermen van het privé vermogen van het ondernemingsvermogen. Dit kan een doorslaggevende factor zijn in een bijzondere tijd als deze.

Welke maatregelen neem je in het buitenland?

De maatregelen die in Nederland door het kabinet worden getroffen om de ondernemer te ondersteunen zijn er mogelijk ook in de andere getroffen landen. JAN© is aangesloten bij het Internationale GGI Netwerk en hierdoor hebben wij korte lijnen met betrouwbare adviseurs in het buitenland. Op verzoek informeren wij je graag over de corona regelingen bij je activiteiten in het buitenland en de daar geldende voorwaarden.

Uitstel wet die maximale schuld van DGA aan B.V. gaat regelen.

De “Wet excessief lenen bij eigen vennootschap” wordt tot nader order uitgesteld. Het kabinet wil dat de DGA  zijn schuld aan de eigen B.V. beperkt tot € 500.000, met uitzondering van de eigen woning lening. Nu de regeling wordt uitgesteld heb je langer de tijd je schuld terug te brengen tot  maximaal € 500.000. Als de totale som van schulden van de DGA aan zijn eigen vennootschap meer dan € 500.000 bedraagt wordt het meerdere t.z.t. als fictieve dividenduitkering in aanmerking genomen.

Vragen over deze maatregelen of wil je weten wat jij nog meer kunt ondernemen?
Neem contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.