Tegenwoordig zijn banken terughoudend met het verstrekken van leningen. Dit maakt dat ondernemers steeds vaker moeten kijken naar alternatieve oplossingen om financieringen aan te trekken.
Opkomst van privaat krediet
In deze onzekere tijden met de stijgende rentes en inflatie, is het moeilijker om een lening bij een bank los te krijgen. Door de hogere rente en het feit dat Europese banken na de financiële crisis minder snel leningen verstrekken, zien we een opkomst van privaat krediet. Waar de omvang van het privaat krediet in 2019 nog $800 miljard bedroeg, wordt door Moody’s voorspeld dat dit zal groeien naar $2 biljoen in 2027.
De investeerders in privaat krediet zijn vaak bereid om bedrijven veel grotere bedragen uit te lenen en zijn aan minder strenge regels gebonden dan banken. Ook zijn investeerders op zoek naar rendement op hun investeringen en daardoor minder risicoavers. Daarentegen staat wel een hogere rentevergoeding.
Waarom privaat krediet?
Privaat krediet biedt het voordeel van een verhoogde financieringsbereidheid voor bedrijven die mogelijk niet in aanmerking komen voor bankleningen. Ook stelt de flexibiliteit van privaat krediet ondernemers in staat om maatwerkoplossingen te verkennen die beter aansluiten bij hun unieke zakelijke behoeften en doelen op basis van de kennis en ervaring in specifieke sectoren of industriesegmenten.
Daarnaast heeft privaat krediet het voordeel dat de KYC-processen (Know Your Customer) korter zijn dan bij de bancaire sector. Voor vele klanten is het KYC-proces bij banken erg frustrerend vanwege de hoeveelheid informatie die vereist is en de tijd die de bank nodig heeft voor een aanvraag. Banken zijn bezig om de KYC-processen te automatiseren, maar dat gaat nog niet zo snel is uit recentelijk onderzoek gebleken.
Aantrekken van privaat krediet
Voor ondernemers waar een bancaire lening niet tot de opties behoord en snel krediet nodig hebben zijn verschillende alternatieve opties voor financiering mogelijk. Binnen Nederland zijn verschillende direct-lending-platformen die ondernemers vaak binnen 24 uur een aanbieding doen voor een financiering. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat de rentetarieven voor dergelijke leningen over het algemeen fors hoger liggen dan bij banken, wat gelijk het grootste nadeel is van privaat krediet.
Privaat krediet biedt een breed scala aan financiële oplossingen voor bedrijven. Factoring betreft het verkopen van openstaande facturen aan een gespecialiseerd bedrijf om onmiddellijk liquide middelen te verkrijgen. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om een ‘sale and lease back’ constructie aan te gaan, waarbij bedrijven kapitaal kunnen vrijmaken door hun activa te verkopen en vervolgens terug te huren. Een andere financieringsstructuur is ‘asset based financing’, waarbij een bedrijf zijn inventaris en apparatuur als onderpand gebruikt om kapitaal te vergaren.
Verder kan ook voor mezzanine-financiering gekozen worden. De meest voorkomende structuur hiervoor zijn ongedekte, achtergestelde schulden. Mezzanine is dus fundamenteel hetzelfde als een achtergestelde lening. Het belangrijkste verschil is dat mezzanineschulden doorgaans betrekking hebben op schulden die gepaard gaan met aandelenparticipatie. Mezzanineleningen worden pas afgelost wanneer alle overige leningen zijn afgelost.
Conclusie
Privaat krediet groeit in populariteit als alternatieve financieringsbron voor bedrijven. Dit komt vooral door stijgende rentetarieven en verminderde kredietverstrekking door Europese banken. Private investeerders zijn bereid om aanzienlijke bedragen uit te lenen. Voor bedrijven kan privaat krediet daarom een goede alternatieve financieringsvorm zijn.
Privaat krediet biedt onder andere alternatieve financieringsopties door middel van direct-lending platforms, factoring, asset based financing en mezannine. Deze financieringsstructuren kunnen een snelle oplossing bieden. Echter is een groot nadeel dat de rentetarieven doorgaans hoger liggen dan bij bancaire leningen. Daarentegen biedt privaat krediet een oplossing voor bedrijven waar een bancaire lening niet aan de orde is of waar specifieke financieringsbehoeftes een rol spelen.
Vragen? Je kunt mij, Jim Egbers adviseur bij JAN© Fusies en Overnames, bereiken via JimEgbers@JAN.nl of 088-2202445.