Het gros van de coronasteunmaatregelen loopt tot 1 april 2022. Voor evenementen wordt er echter nog Corona steun verleend tot 1 oktober 2022. De subsidie zal worden voorgezet in een nieuwe regeling de SEG.
TRSEC+ATE = SEG
Om de uitvoering makkelijker te maken worden de regelingen TRSEC (Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen Covid-19) + ATE (Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen) samengevoegd tot de SEG (Subsidieregeling Evenementengarantie 2022).
Voor wie is de SEG bedoelt?
De regeling is bedoeld voor organisatoren van evenementen die vanwege een eventueel verbod van het evenement door Corona tussen 1 januari en 1 oktober 2022 een evenement moeten annuleren.
Het is een garantieregeling die aangevraagd kan worden via RVO. De regeling werkt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 en is dus ook achteraf aan te vragen. De regeling is niet alleen voor grote professionele organisatoren maar ook kleine evenementen die door overheidsingrijpen niet door kunnen gaan kunnen worden gecompenseerd via deze regeling.
Het is niet meer zo dat er een eerdere verzekerde editie van het evenement moet hebben plaatsgevonden, zoals onder de TRSEC het geval was.
Wat zijn de voorwaarden van de SEG?
- Het evenement wordt verboden door de Rijksoverheid gezien de corona-situatie;
- Het evenement moet gepland staan in Nederland of in Caribisch Nederland;
- De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor het evenement of het evenement is gemeld bij de gemeente;
- De geplande datum van het evenement valt tijdens het evenementenverbod (of binnen 3 weken na beëindiging van een verbod);
- Het gaat om een publiek toegankelijk evenement, met kaartverkoop of gratis toegang. Besloten evenementen zijn uitgesloten;
- Er is minimaal € 2.500 aan kosten gemaakt, dit moet kunnen worden aangetoond.
- De organisator van het evenement kan om compensatie verzoeken, de regeling is uitgesloten voor leveranciers.
Wat wordt er gecompenseerd door de SEG?
In het eerste kwartaal van 2022 geldt er een subsidiepercentage van 90% in het tweede en derde kwartaal is dit 80% van de gemaakte kosten (opbrengsten van het evenement zoals sponsoring, verkoop van merchandise en (gemeentelijke) subsidies worden eerst van de kosten afgetrokken). Ook kosten voor het verplaatsen van het evenement naar een andere datum zijn eenmalig te subsidiëren.
Het overige deel (10% respectievelijk 20%) wordt gezien als eigen risico. Hiervoor kan wel een lening worden afgesloten bij RVO. De lening moet in 5 jaar worden terugbetaald en er wordt 2% rente in rekening gebracht.
Overige informatie
Het kabinet wil zijn leven beteren. Aangegeven is dat er voortaan maximaal 3 weken van tevoren wordt aangeven of er sprake is van een evenementenverbod, zodat organisatoren langer de tijd hebben hierop in te spelen én er uiteraard in de laatste drie weken geen extra kosten meer hoeven worden gemaakt die gecompenseerd moeten worden.
De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.
Heb je vragen over deze regeling? Neem contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl of 088-2202301