square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Erfgenamen vissen achter het net…

Komen die aandelen dan op je juiste plaats terecht?

De aandelen worden toegedeeld aan vader. De twee kinderen krijgen hierdoor een vordering in geld op vader ter grootte van hun erfdeel, ieder 1/3. Een van de kinderen zag het wel zitten om de onderneming van moeder over te nemen, maar krijgt dus geen aandelen.

Is dit fiscaal gezien voordelig?

Daarnaast is de vraag hoe deze verdeling uitpakt voor de erfbelasting. Is hier de grote vrijstelling voor ondernemingsvermogen van toepassing? Deze vrijstelling kan van toepassing zijn als er aandelen worden verkregen in een onderneming. Daarnaast moet degene die de aandelen krijgt de onderneming ook voortzetten.

In dit geval krijgt vader de aandelen, terwijl juist een van de kinderen had willen voortzetten. Bovendien krijgen de kinderen geen aandelen maar een vordering op vader: zij lopen de vrijstelling dus mis.

Het belang van een testament

Een passend testament had ervoor kunnen zorgen dat de vrijstelling door de kinderen toegepast had kunnen worden. Daarmee had veel erfbelasting bespaard kunnen worden. Een onderneming met een waarde van € 1 miljoen zou volledig vrijgesteld kunnen zijn van erfbelasting, als een en ander goed was vastgelegd in een testament. Dat had in dit geval € 200.000 erfbelasting bespaard…

Zorg ervoor dat jouw erfgenamen niet achter het net vissen!  Neem voor advies contact op met Steven Bulteel: StevenBulteel@jan.nl of 088 220 2322.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.