square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

E-bike met subsidie voor ondernemers: een voordeel oplopend tot 54%!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Fiscale regelingen: MIA, Vamil en KIA

Bij de aankoop van een elektrische fiets met kentekenbewijs kun je in aanmerking komen voor de volgende fiscale regelingen:

  • Milieu-investeringsaftrek (hierna: MIA): 50% van de aanschafwaarde komt in aanmerking voor een aftrek. Bij een gewone elektrische fiets is deze aftrek 13,5%. Bij een e-bike van € 9.500 exclusief BTW is de aftrek dan : € 4.750  x 13,5% = € 641.
  • Versnelde afschrijving milieu-investeringen (hierna: Vamil): 50% van de aanschafwaarde komt in aanmerking voor een aftrek. Op de e-bike kun je extra snel afschrijven mits het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat. In het jaar van ingebruikname kun je al 75% willekeurig afschrijven en 25% in de jaren daarna. Dit betekent dat je de kosten dus eerder in aftrek mag brengen dan de aanschafprijs van andere bedrijfsmiddelen en dat levert een timing voordeel op.De Vamil die je ontvangt hangt af van het van toepassing zijnde belastingtarief. Voor de IB ondernemer is dit maximaal 51,95% en voor de BV is dit maximaal 25%. Het bedrag dat je willekeurig in aftrek kunt brengen als je gebruik maakt van de Vamil is dan: € 4.750 (voor 50% in aanmerking) * 75% = € 3.562,50 * het van toepassing zijnde belastingtarief. Dit is € 1.850 voor IB ondernemers en € 890 voor de B.V.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna: KIA): door het toepassen van deze regeling kun je, mits je aan de voorwaarden voldoet, 28 procent van de totale investering in aftrek brengen. Als we de e-bike uit ons voorbeeld nemen is dat € 2.660 (€ 9.500 x 28%).

 

Een optelling van dit voordeel is aftrek MIA van € 641, voordeel Vamil van € 1.850 (voor de IB ondernemer)
of € 890 (voor de B.V.) en KIA van € 2.660.

Samengevat betekent dit het volgende
  • Voor de IB ondernemer kost de e-bike uiteindelijk slechts € 9.500 – € 5.151 = € 4.349.
  • Voor de B.V. kost de e-bike uiteindelijk € 9.500 – € 4.191 = € 5.309.

 

Let op voorwaarden

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een e-bike? Maak dan gebruik van de subsidiemogelijkheden en neemt contact op met JAN© zodat onze adviseurs je kunnen begeleiden bij het correct toepassen van de regels. Er gelden strikte voorwaarden: je moet o.a. de investering binnen 3 maanden melden nadat je de e-bike hebt gekocht.

 


Let op!

De genoemde subsidieregelingen zijn niet voor fietsen die door werknemers gebruikt worden voor woon-werkverkeer. 


 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.