Wanneer je aan de slag gaat met het verbeteren van jouw organisatie op het gebied van ecologische of sociale thema’s die spelen gezien de ESG/ CSRD of juist vanuit een idealistisch oogpunt dan zal er in veel gevallen veel geïnvesteerd worden. Er zijn echter tegenwoordig behoorlijk wat subsidiepotjes die jou als ondernemer kunnen ondersteunen.
Een investeringsplan
Het verduurzamen of sociaal ondernemen zal in veel gevallen gepaard gaan met investeren. De uitgaven kunnen kun je mogelijk beperken door het opstellen van een investeringsplan. Door te kijken naar hoe en wanneer fiscale regelingen en subsidies kunnen worden toegepast kun je veel geld besparen. Geld dat vervolgens weer ingezet kan worden om jouw ondernemersdoel eerder te behalen. Een aantal voorbeelden van de mogelijkheden tref je hieronder aan.
Verduurzamen
Investeringen hebben soms een noodzakelijk karakter, bijvoorbeeld in het geval van opgelegde normen vanuit de overheid, zoals minimaal energielabel C voor kantoorpanden of gezien het feit dat binnensteden milieuzones zijn gaan toepassen. Ook een idealistisch doel dat sterk bij jou past óf de wens om de groenste leverancier binnen jouw branche te worden kunnen motivaties zijn om te investeren in verduurzaming. Wanneer je een duurzame investering doet zijn er diverse subsidies die ondersteuning kunnen bieden. Denk hierbij aan de ISDE voor het verduurzamen van panden, de SEBA voor de aanschaf van een emissieloze bedrijfsauto of de SSEB voor Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.
Naast landelijke subsidies zijn er gezien de regionale doelstellingen ook regionale subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken.
Neem voordat je een investering doet contact op met Camiel Lokkerbol via CamielLokkerbol@JAN.nl of 088-2202301 om jouw plannen door te spreken. Camiel helpt je om te voldoen aan de gestelde voorwaarden om in aanmerking te komen voor financieel aantrekkelijke subsidies.
Investeren in je personeelsbestand
Wat is jouw visie voor je onderneming? En hoe zorg je dat het personeelsbestand hierbij aansluit? Zorg voor een plan. Dit gaat niet perse over het aantrekken van nieuwe medewerkers. Door het optimaal inzetten van je huidige medewerkers kun je ook grote stappen maken. De overheid betaalt mee aan de ontwikkeling van je medewerkers én dus jouw ondernemersdoelen. Daarnaast is het voor een optimaal personeelsbestand van belang dat je medewerkers bij jouw onderneming betrokken houdt en ze gemotiveerd blijven. De ontwikkeling van je personeel kunnen bijdragen aan deze doelen.
SLIM-subsidie
Start met de uitvoering van jouw toekomstplan door opleidingen en bijscholing aan te bieden. De overheid betaalt mee door middel van de SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling voor Leren en ontwikkelen In MKB-ondernemingen). Per 2024 is de regeling uitgebreid en ook inzetbaar voor individuele scholing! Heb je vragen over de SLIM-subsidie neem dan contact op met Rosa Kromhout van der Meer via RosaKromhoutvanderMeer@JAN.nl of 088-2202295.
Innovatie
WBSO
Is jouw onderneming in de zoektocht naar een beter, groener of efficiënter proces of product met innovatie bezig? Dan is de WBSO wellicht interessant voor jou. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. De subsidieregeling wordt verstrekt in de vorm van een korting op de af te dragen loonbelasting die is toe te rekenen aan de loonkosten aan voor het speur en ontwikkelingswerk.
Speur en ontwikkelingswerk kan verschillende vormen hebben, denk aan het ontwikkelen van een machine of product. Vaak gaat het om een zoektocht naar een meer groene of efficiënte variant. Hierbij is de eerste stap het uitdenken van een ontwikkeltraject is, gevolgd door een prototype, testen en na veel testen het uiteindelijke product. Naast fysieke speur en ontwikkelingswerkzaamheden kan ook worden gedacht aan een niet fysiek product of een dienst, dit zal doorgaans bij ICT ontwikkelingen van toepassing zijn. Kernpunt is dat er onderzoek plaatsvindt en hieruit een nieuw product of dienst volgt.
Wanneer een aanvraag voor WBSO positief door RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) wordt beoordeeld, dan is dit ook een mogelijke ingang voor de innovatiebox. Dit betekent een korting op de vennootschapsbelasting voor de winst die voortkomen uit de innovaties. Een aanvullend voordeel!
Heb je vragen over de WBSO. Neem dan contact op met Koen Horseling via 088 – 220 2284 of KoenHorseling@JAN.nl
Fiscale regelingen
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De KIA is in principe geen fiscale regeling die gericht is op duurzaamheid. Het is een aftrekpost op de winst, die je kunt toepassen wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel en voldoet aan de voorwaarden. Het bedrag hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Maximaal kan er 28% van het investeringsbedrag in aftrek worden gebracht. Wanneer er is voldaan aan de voorwaarden kan deze regeling ook worden toegepast bij energiezuinige bedrijfsmiddelen.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Voor bepaalde investeringen in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen is het mogelijk om een extra aftrekpost te claimen in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting (voor ondernemers) door het toepassen van de MIA. Hierbij is recht op een percentage van het investeringsbedrag, bij investeringen vanaf € 2.500 als het bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat. Afhankelijk van de soort investering is het percentage in 27%, 36% en 45%.
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven, het tijdstip mag je zelf bepalen. Dit levert en liquiditeitsvoordeel op. Wanneer er een bedrijfsmiddel is aangeschaft die op de milieulijst (dit is een voorwaarde voor de MIA) dan kun je meestal kun je ook de willekeurige afschrijving toepassen.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Wanneer je als ondernemer in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie investeert kun je mogelijk gebruik maken van de EIA. Het is een regeling voor bedrijfsmiddelen vanaf € 2.500 die vermeld staan op de Energie investeringslijst.
Let op! Wanneer je de MIA of EIA wilt toepassen moet er binnen 3 maanden na het sluiten van een koopovereenkomst melding worden gedaan bij RVO.nl. Zorg ervoor dat dit tijdig wordt gedaan anders loop je de aftrek mis.
Kortom, ga je met jouw onderneming aan de slag met je doelstellingen en/of idealen?
Maak dan voordat je start een gedegen investeringsplan, de overheid betaalt graag mee aan de ontwikkeling van je medewerkers en de vergroening van je bedrijf of productieproces.
Door deze financiële ondersteuning kun je eerder je doelen bereiken.
JAN© denkt graag met je mee!