square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Dit is mij het meest is opgevallen! Het Belastingplan 2021

Wat je duidelijk aan het plan kunt zien is dat we in het laatste jaar zitten van het huidige kabinet én dus dat de verkiezingen eraan komen. Er worden geen grote ingrijpende maatregelen meer genomen aan het einde van zo’n kabinetsperiode. We zijn dus niet opeens verrast met een nieuwe extra heffing voor heel Nederland.

Onderneming overdragen? Kom dan nu in beweging.

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De BOR – die royale bedrijfsopvolgingsregeling– waarvan we dachten gaat die eruit of niet is toch met rust gelaten. Dat er door een volgend kabinet naar de regeling gekeken wordt is zo goed als zeker. Dus als jij fiscaal vriendelijk je onderneming wilt overdragen aan de volgende generatie? Kom dan nu in beweging.

De overdrachtsbelasting

En dan hebben we natuurlijk nog de verschuivingen binnen de overdrachtsbelasting, vorig jaar is er al over gesproken in de periode voor Prinsjesdag en vervolgens hebben we er een jaarlang niets over gehoord. Nu kwam deze maatregel toch weer uit de hoge hoed. Het is afwachten wat het met de markt gaat doen, maar starters zullen de overdracht willen uitstellen tot in januari om 2% overdrachtsbelasting op zak te houden. Daarentegen gaat de belasting fors omhoog, naar 8%, als je onroerend goed gaat kopen gaat kopen anders dan een eigen woning, zoals een tweede woning of bedrijfspand. Daarvoor geldt uiteraard koop het dit jaar, 2% is in het geval van vastgoed meestal over een serieus bedrag!

De vennootschapsbelasting (VPB)

Verder is de verlaging van het VPB tarief een mooie maatregel voor het MKB, dat kunnen we wel gebruiken in een tijd als deze!

Het investeringsfonds

Nieuw is het investeringsfonds waar tientallen miljarden voor gereserveerd worden. Het opmerkelijke is dat we nog niet precies weten waarvoor het is behalve dat het moet zorgen voor innovatie en duurzaamheid, en het de infrastructuur en het leervermogen moet ondersteunen. Er zijn ook nog geen projecten aangewezen dus we tasten nog een beetje in het duister wat deze regeling betreft.

De Baangerelateerde Investerings Korting (BIK)

De Bik is echt een extra dank je wel! Er komt een korting op de te betalen loonheffing die je krijgt wanneer je gaat investeren. Het voorstel dat er nu ligt is heel breed, er zijn namelijk geen voorwaarden aan verbonden. Wel leuk ter stimulering van de economie maar, er vinden momenteel nog discussies plaats in de Kamer over waar die 2 miljard in 2021 dan eigenlijk naar toe gaat.
Mijn verwachting is dat er nog wel voorwaarden komen, zoals dat het moet gaan om groene of duurzame investeringen. Er zal in ieder geval wat water bij de wijn moeten worden gedaan.

Een vrij  genereuze regeling

De betalingsregeling met de belastingdienst

Wat daarnaast nog opvalt ziet meer op de Corona maatregelen, maar dit kan ik niet onopgemerkt laten. Onlangs is bekend geworden dat er een vrij overzichtelijke regeling komt voor het aflossen van de openstaande belastingschulden, waarvoor ondernemers in het kader van corona uitstel hebben gekregen. Ondernemers krijgen 24 maanden de tijd om de achterstand in 24 gelijke delen af te lossen*. En dat is in ieder geval een vrij genereuze regeling waarbij er niet gekeken wordt naar verschillen per branche. Dit kan ik alleen maar toejuichen, ook binnen branches zijn de verschillen groot. De ene onderneming doet het heel goed en bij de andere onderneming ziet de situatie er minder rooskleurig uit.
Echt, het moet ze nagegeven worden dit is een een praktische, simpele en goede oplossing!

* Op 29-9-2020 heeft staatssecretaris Vijlbrief aangegeven dat ondernemers zelfs 36 maanden de tijd krijgen om hun belastingschuld terug te betalen én dat ze vanaf 1 juli 2021 mogen beginnen met aflossen.

Daarnaast kunnen ondernemer die al eens uitstel hebben aangevraagd dit uitstel verlengen tot 1 januari 2021.

Mijn tip tot slot:

Na het lezen van de Special – Het Belastingplan 2021 weet je waar je op kunt inspelen. Wil jij weten hoe je dat het beste kunt doen? Vraag dan aan jouw belastingadviseur om het plan eens samen door te nemen. Dit brengt je belasting besparing als het mogelijk is óf de rust over het feit dat je niets laat liggen.

De special is in de volgende categorieën verdeeld:

Heb je vragen voor mij? Stel ze via CamielLokkerbol@JAN.nl

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.