Ongeveer een jaar geleden schreven we al over de ‘eigen schuld, dikke bult’. Waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de dingen je die je doet. Uit een recente uitspraak van het Hof Den Haag blijkt dat er altijd een overtreffende trap bestaat. Zowel wat betreft de grote van de schuld, als de dikte van de bult.
De situatie
De DGA heeft in 2012 een totale schuld van bijna 6 miljoen euro aan zijn eigen vennootschap. Zijn privévermogen is echter lang niet toereikend om die schuld in te kunnen lossen. Tegelijkertijd bouwt de DGA pensioen op bij de eigen vennootschap. De waarde van de pensioenaanspraak bedraagt in 2012 ruim 1,2 miljoen euro. De vennootschap heeft niet veel andere bezittingen dan de leningen aan de DGA.
Standpunt Belastingdienst
Tijdens een boekenonderzoek in 2016 stelt de inspecteur dat feitelijk geen sprake meer is van een pensioentoezegging in eigen beheer. De vennootschap kan in de toekomstige pensioenuitkeringen namelijk alleen nog maar verrekenen met de leningen aan de DGA. Daarmee is het pensioen feitelijk ‘voorwerp van zekerheid’ geworden. En dat is nou net een van de dingen die niet mogen met pensioenaanspraken.
Als gevolg van de zekerheidstelling, stelt de inspecteur dat zowel de pensioenopbouw in 2012 en 2013 tot het inkomen gerekend moeten worden als dat de gehele waarde van het pensioen in eigen beheer ineens in privé belast is. Uit de uitspraak blijkt niet precies hoeveel de te betalen belasting bedraagt. Uitgaande van de genoemde waarde van de verplichting bedraagt de in privé te betalen belasting echter minimaal 6 ton. Daarbovenop volgt nog een boete van ruim 2 ton.
Zowel de Rechtbank als het Hof hebben de inspecteur in het gelijk gesteld.
Belofte maakt schuld
Pensioen in eigen beheer is geen vrijblijvende aftrekpost op je balans. De vennootschap heeft de DGA een bepaalde pensioenuitkering toegezegd. Dat heeft zowel belastingaftrek als belastinguitstel tot gevolg. Van uitstel komt echter geen afstel. De Belastingdienst houdt namelijk scherp in de gaten of de belasting in de toekomst nog voldaan wordt. Ze accepteert dan ook niet dat je van twee walletjes eet en je pensioengeld via een fiscaal gunstiger tarief naar privé haalt. Daar moet je als DGA rekening mee houden. Zeker als je vennootschap over beperkte middelen beschikt.
Vragen? Neem contact op met Mark Hilarius via MarkHilarius@JAN.nl of 088-220 23 30