square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Cyber security

JAN©

Digitalisering binnen het MKB

Binnen het MKB is er vaak de wens om de processen efficiënter te maken en te digitaliseren. Maar waar begin je dan? Wellicht biedt de subsidie ‘Mijn digitale zaak’ een helpende hand. Met deze subsidie kun je advies inwinnen en/of technologie aanschaffen. Vraag de subsidie z.s.m. aan en uiterlijk vóór 14 juli 2023, 17:00 uur.

Wanneer kun je aanspraak maken op de subsidie?

Heb je een onderneming met maximaal 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal
€ 10 miljoen, dan kun je een aanvraag indienen voor de subsidie ‘Mijn digitale zaak’. Ook als ZZP-er kun je in aanmerking komen voor de subsidie.

Je hebt vervolgens de mogelijkheid om advies in te winnen en/of technologie aanschaffen om de basis van je digitalisering op orde te krijgen.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

Er is door het RVO een routekaart ontwikkeld waarin wordt samengevat voor welke producten en diensten er subsidie aangevraagd kan worden. De subsidie is maximaal 50% van de investering, met een maximum van € 2.500, waarvan maximaal € 500 voor advies. Het minimale subsidiebedrag is € 500.

Je moet nog minimaal € 1.000 aan kosten maken voor digitale investeringen. Je hebt de mogelijkheid om meerdere offertes in te dienen tot het maximale bedrag is bereikt. Dat moet je wel in 1 aanvraag doen. Bij de aanvraag  stuur je u een geldige, ongetekende offerte mee van de leverancier.

Om je op weg te helpen heeft de KVK  een digitaliseringsscan ontwikkeld, deze is te vinden  op http://www.mijndigitalezaak.nl

Wanneer kun je geen aanspraak maken op de subsidie?

Wanneer je al een investering hebt gedaan, kun je niet met terugwerkende kracht subsidie krijgen. Daarnaast mag je ook niet al eerder subsidie hebben ontvangen via Mijn Digitale Zaak.

Heb je al subsidie ontvangen voor dezelfde investering via bijvoorbeeld de gemeente? Dan mag deze subsidie samen met de subsidie die je zou ontvangen vanuit Mijn Digitale Zaak opgeteld maximaal € 2.500 zijn.

Ook mag je het ‘de-minimisplafond’ niet overschrijden met de subsidie die je ontvangt via Mijn Digitale Zaak. Dit is een regel van de Europese Commissie die voor eerlijke concurrentie moet zorgen. Je mag per bedrijf maximaal € 200.000 overheidssteun ontvangen binnen een periode van 3 jaar. Sommige sectoren hebben een lager maximumbedrag. Voldoe je hieraan? Dan leg je de verklaring de-minimissteun af.

Zijn er ook uitgesloten producten of diensten?

Je kunt geen subsidie aanvragen voor aankoopadvies die de leverancier van het product dat je voornemens bent aan te schaffen levert. Ook zijn diensten of producten die niet aansluiten bij wat de leverancier normaal gesproken levert uitgesloten, net als betaalde socialmedia-abonnementen en advertentiebudget.

Hoe doe ik een aanvraag voor de subsidie mijndigitalezaak?

Met de uitkomst van de digitaliseringsscan en de offertes kun je een subsidieaanvraag indienen bij de RVO. Als je aanvraag wordt goedgekeurd kun je een voorschot krijgen op de kosten.
Het RVO behandelt alleen complete aanvragen en op volgorde van binnenkomst, tot het totale budget op is.

Vraag dus z.s.m. subsidie aan als je gebruik wilt maken van deze regeling, de ervaring leert dat het budget snel overtekend is!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.