square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
De sleutel tot WOZ

JAN©

De sleutel tot de juiste WOZ

De WOZ (waarde onroerende zaak) van woningen en bedrijfspanden nemen toe. Gemeenten schatten deze waarden volgens eigenaren vaak te hoog in. Bezwaar maken kan, maar wanneer is dat (on)verstandig?

Bezwaar maken
Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking kan binnen zes weken na de dagtekening bij de gemeente. Het voordeel van een lagere WOZ is dat minder erf- en schenkbelasting verschuldigd is bij een pand dat verkregen wordt bij een erfenis of een schenking. Verder is het voordeel van een lagere WOZ-beschikking dat je iets minder gemeentelijke heffingen hoeft te betalen. Dit scheelt veelal tientallen euro’s. Sinds 1 januari 2019 kan het ook voordeel opleveren in verband met de afschrijvingsbeperking op panden. De WOZ geldt voor de B.V. als bodemwaarde, dus een verlaging van deze waarde kan leiden tot meer afschrijvingspotentieel (voor IB-ondernemers geldt overigens nog steeds 50% van de WOZ als bodemwaarde). De vraag is vervolgens: Is bezwaar maken altijd voordelig?

Een hoge WOZ
Wanneer de WOZ van jouw pand iets hoger is, kan dit ook voordelen met zich meebrengen.
We geven twee voorbeelden:

De hypotheekrente verlagen
Als er een hypothecaire lening wordt afgesloten, wordt de hypotheekrente vaak verhoogd met een risico-opslag. Dit doen banken veelal aan de hand van de WOZ en de hoogte van de hypothecaire schuld. Wanneer de waarde van het pand is toegenomen dan kan de opslag mogelijk verminderd worden en betaal je vervolgens minder hypotheekrente. Dit scheelt vaak enkele procentpunten. Dat is al snel voordeliger dan een lagere gemeentelijke heffing.

Verkoop in de toekomst
Als je voornemens bent om je pand binnenkort te verkopen, dan helpt een hogere WOZ-waarde voor je onderhandeling over de verkoopprijs. De gemeente is immers met jou van mening dat dit de minimale waarde van het pand is.

De overweging
Voordat je bezwaar maakt tegen de WOZ-beschikking moet je dus goed kijken of je wel voordeel hebt van een lagere waarde. Controleer of er mogelijkheden zijn bij jouw financiering om het rentepercentage te verlagen.

Is de uitkomst dat je financieel voordeel behaalt door een lagere WOZ maak dan bezwaar. Kijk kritisch naar de referentiepanden en zorg voor een goed gemotiveerd bezwaar.  Argumenten die je kunt aanvoeren zijn schade of achterstallig onderhoud aan jouw pand, minder functionele ruimtes, beperkende voorwaarden en vergunningen, dat jouw pand niet energiezuinig is, of omgevingsfactoren zoals het uitzicht, een vuilcontainer, een gezondheidsrisico of overlast in de buurt.

Kortom bezwaar maken kan zeker lonen, maar een hoge waarde is soms zo slecht nog niet.

Op JAN© kun je rekenen!

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.