square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Oneerlijke belasting over box 3

JAN©

De ‘oneerlijke’ belasting over box 3

Het lijkt erop dat de belastingbetaler een van de meest oneerlijke belasting toch wel de belastingheffing over het spaargeld vindt. Jaarlijks is hier veel om te doen. Ook dit jaar blijft de box 3 heffing niet onbesproken.

De box 3 heffing over 2020
Staatssecretaris Vijlbrief heeft besloten om de bezwaarschriften die zijn ingediend tegen de vermogensrendementsheffing / box 3 te behandelen als massaal bezwaar. Dit is voorgaande jaren ook gebeurd. De belastingdienst verwacht over 2020 wederom veel bezwaren te ontvangen.

Het massaal bezwaar
Wanneer een bezwaar wordt aangemerkt als massaal bezwaar wordt er een klein aantal bezwaren geselecteerd en voorgelegd aan de rechter. Je hoeft als belastingplichtige dus niet zelf de weg naar de rechter te nemen, maar je kunt aansluiten bij de massa. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, wordt er door de belastingdienst collectief uitspraak gedaan op alle bezwaren die mee doen.

De bezwaren tegen de box 3 heffing 2017-2019
Ook de bezwaren tegen de aanslagen over deze jaren zijn aangemerkt als massaal bezwaar. Er is nog geen uitspraak gedaan door de Hoge Raad. Het is echter de vraag of de Hoge Raad meer toeschietelijk zal zijn voor de jaren vanaf 2017, omdat in dat jaar de box 3 heffing is aangepast.

De bezwaren over 2013-2016
In 2019 heeft de Hoge Raad over de bezwaren tot en met 2016 uitspraak gedaan. De Hoge Raad gaf destijds o.a. aan dat het veronderstelde rendement van 4% niet haalbaar was zonder dat daar (veel) risico voor genomen moest worden. De spaarder wint zou je denken. De Hoge Raad greep echter niet in.

De Hoge Raad heeft aangegeven niet op de stoel van de wetgever te willen gaan zitten. In zijn algemeenheid blijft de heffing dus toch in stand. De enige troef die overblijft is die van een individuele buitensporige zware last. De vraag is of je met deze troef de slag wint. Bij een individuele buitensporige last wordt er naar het totale inkomen gekeken, niet alleen naar het rendement over box 3. Het is echter zeer uitzonderlijk dat er volgens de rechter sprake is van een ‘buitensporige last’.

Bezwaar maken?
De kans dat de spaarder wint voor de jaren 2017 tot en met 2020 is klein. Toch willen veel belastingplichtigen hun rechten veiligstellen voor het geval dat de rechter beslist dat het anders moet. In het kader van niet geschoten is immers altijd mis kan het daarom zinvol zijn om in bezwaar te gaan.  

Heb je vragen over de box 3 heffing of wil je bezwaar? Neem dan contact op met Joyce Verkuijl via JoyceVerkuijl@JAN.nl of 088-2202332.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.