square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

De hippe bakfiets van de zaak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wie had gedacht dat de ouderwetse bakkersbakfiets na een omzetting naar de elektrische bakfiets voor een fiscale regeling in aanmerking zou komen? Deze regeling gecombineerd met de fiets van de zaak kan tot een aanzienlijk fiscaal voordeel voor zowel de werknemer als de werkgever leiden.

We werken dit uit in een voorbeeld 
Jan houdt van tevreden medewerkers en hij schaft voor zijn medewerkster Janine een bakfiets aan voor € 3.000 ex BTW (€ 3.630 inclusief BTW). Janine wil graag gebruik maken van de regeling fiets van de zaak en zij zal vanaf 1 januari 2020 gaan rijden op deze bakfiets. De bijtelling op deze fiets bedraagt  7% * € 3.630 (inclusief btw). Dat is € 254 per jaar. Deze bijtelling van ruim
€ 21 per maand leidt tot netto kosten van  € 8 per maand (rekening houdend met een inkomen tot € 68.500).

  • Janine kan dus voor € 8 per maand op een prachtige elektronische bakfiets fietsen en daarmee tevens haar kinderen naar school brengen!

Jan ontvangt daarvoor als werkgever de volgende fiscale regelingen:

  • Milieu-investeringsaftrek (hierna: MIA): Bij een bakfiets van € 3.000 exclusief BTW is de aftrek dan € 3.000  x 36% = € 1.080.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna: KIA): door het toepassen van deze regeling kun je, mits je aan de voorwaarden voldoet, 28 procent van de totale investering in aftrek brengen. Als we de e-bike uit ons voorbeeld nemen is dat € 840 (€ 3.000 x 28%).

Jan koopt een fiets voor € 3.000 voor zijn werkneemster en krijgt € 1.920 aan fiscale regelingen terug (€ 840 + € 1.080). Daarnaast kan Jan versneld afschrijven op de fiets.

  • Jan kan voor € 1.080 (en zonder gedoe met de werkkostenregeling) zijn werkneemster Janine heel gelukkig maken!

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Nienke Kimsma via NienkeKimsma@JAN.nl of 088-2202427

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.