square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

De BTW voor aan- en verkopen via internet

De BTW voor aan- en verkopen via internet

Verkoop je goederen vanuit je webshop in Nederland en/of in het buitenland? En lever je goederen aan zowel particulieren als ondernemers? Dan heeft dit gevolgen voor de btw-heffing.

Goederen in Nederland

Lever je goederen vanaf Nederland aan een Nederlandse particulier of ondernemer, dan wordt de klant Nederlandse btw in rekening gebracht. Afhankelijk van het product, geldt hiervoor het hoge of lage btw-tarief. Indien je als ondernemer goederen afneemt bij een andere Nederlandse ondernemer, dan kun je de btw op deze goederen in aftrek brengen. Bij in- en verkopen over de grens gelden er mogelijk andere regels.

Goederen binnen de EU aan particulieren (afstandsverkopen)

Wanneer je vanaf Nederland goederen levert aan buitenlandse particulieren in een ander EU-land, dan moet je aan deze klant buitenlandse btw in rekening brengen. Vervolgens draag je de btw af op aangifte in het betreffende EU-land. Dit is de hoofdregel.

Uitzondering

Binnen de EU is er echter een uitzondering gemaakt voor verkopen op afstand aan particulieren tot aan een bepaald bedrag. Het drempelbedrag voor afstandsverkopen verschilt per EU-land en bedraagt minimaal 10.000 euro. Bij afstandsverkopen tot aan het drempelbedrag per EU-land is er geen buitenlandse btw verschuldigd en mag je gewoon Nederlandse btw in rekening brengen. Boven het drempelbedrag is het tarief van het andere EU-land van toepassing. Je moet hiervoor buitenlandse btw in rekening brengen en ook de btw-aangifte indienen in het EU-land.

Goederen binnen de EU aan ondernemers

Bij leveringen aan ondernemers in een ander EU-land kun je in Nederland onder voorwaarden het nultarief toepassen wegens een levering binnen de EU. Hiervoor moet je onder andere het btw-identificatienummer van de klant vermelden op de verkoopfactuur. De buitenlandse afnemer geeft vervolgens de btw aan in het buitenland. Doe je een inkoop in een ander EU-land? Dan werkt het op dezelfde manier ook andersom.

Goederen buiten de EU

Heb je te maken met een klant buiten de EU (export), dan mag je vaak het nultarief toepassen voor zowel particulieren als ondernemers. Bij import van goederen is de btw verschuldigd aan de grens. Deze btw mag je terugvragen op de aangifte btw. Twijfel je of bovenstaande van toepassing is voor jouw onderneming? Vraag onze belastingadviseurs om meer informatie.

Tip!

Doe je leveringen aan particulieren in het Buitenland? Laat ons dan controleren of je op de juiste manier de BTW afdraagt. Vraag onze belastingadviseurs om meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.