square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
De accountantsverklaring

JAN©

De accountantsverklaring bij de NOW 1.0

Heb je een accountantsverklaring nodig? Zorg er dan voor dat jouw accountant z.s.m. alle benodigde stukken heeft om de controle werkzaamheden uit te voeren en de verklaring af te geven. Zo zorg je er samen met je accountant voor dat jou aanvraag tot vaststelling uiterlijk 31 oktober 2021 kan worden ingediend mét accountantsverklaring.  

De NOW regeling in het kort
De NOW is in het leven geroepen om de werkgelegenheid zoveel als mogelijk te waarborgen. Werkgevers met een omzetdaling zijn door de regeling gecompenseerd in de loonkosten. De uitvoering van de subsidie loopt via het UWV en wanneer het UWV je aanvraag positief heeft beoordeeld heb je in eerste instantie een voorschot van 80% ontvangen. Meer over de NOW regeling lees je hier.

Bereken je totale subsidie
Afhankelijk van de omvang van de subsidie is er een verklaring nodig. Er zijn twee soorten verklaringen. De overheid heeft een online tool ontwikkeld die jou kan helpen om te bepalen welke soort accountantsverklaring er nodig is. Je kunt de hoogte van jouw subsidie echter ook berekenen met de Corona Calculator en zo inschatten welke verklaring noodzakelijk is. Of je neemt contact met ons op zodat wij het samen kunnen berekenen.

De twee verklaringen zijn:

1. De accountantsverklaring ( met grote mate van zekerheid)
Heb jij als werkgever via de NOW regeling een voorschot ontvangen van € 100.000 of meer of is de totale subsidie meer dan € 125.000 dan is de accountantsverklaring voor jou verplicht gesteld. Als je een voorschot hebt ontvangen van minder dan € 100.000, maar je verwacht dat de uiteindelijke subsidie op € 125.000 of meer wordt vastgesteld dan heb je dus ook een accountantsverklaring nodig.

2. De verklaring met minder zekerheid (maar wel zwaarder dan de samenstellingsverklaring)
Deze verklaring heb je nodig wanneer je als werkgever een voorschot van minimaal € 20.000 hebt ontvangen of een totale subsidie vanaf € 25.000. Deze verklaring is nodig tot een ontvangen subsidiebedrag € 100.000 resp.€ 125.000.

Wanneer je een voorschot hebt ontvangen van meer dan € 20.000 én de uiteindelijke subsidie is minder dan € 25.000 dan is een verklaring niet noodzakelijk.

Definitieve berekening
Let op! Tot 31 oktober 2021 kan de aanvraag tot vaststelling worden gedaan voor de NOW 1.0 regeling, voorkom problemen en zorg ervoor dat jouw aanvraag tijdig binnen is bij het UWV.

De accountantsverklaring
JAN© raadt je aan contact op te nemen met je relatiebeheerder of je accountant om de verklaring voor te bereiden en NOW 1.0 af te ronden. Zeker als je de subsidie zelf hebt aangevraagd. Als wij de subsidie voor je hebben aangevraagd kun je uiteraard ook altijd contact opnemen als je iets wilt weten omtrent de verklaring en de werkzaamheden die daarbij horen.

JAN© begeleidt je door het doolhof van beschikbare regelingen en de bijbehorende voorwaarden. Waar je ook staat, op JAN© kun je rekenen. Vragen? Stel ze aan jouw adviseur bij JAN© of mail je vraag via Corona@JAN.nl

Dit artikel is 1-9-2021 voor het laatst gewijzigd. 

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.