square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

De accountantsverklaring bij de NOW 1.0

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De NOW regeling in het kort

De NOW is bedoeld om de werkgelegenheid zoveel als mogelijk te waarborgen. Werkgevers met een omzetdaling kunnen door de regeling worden gecompenseerd in de loonkosten voor de periode maart/april/mei of april/mei/juni of mei/juni/juli 2020. De aanvraag loopt via het UWV en wanneer het UWV je aanvraag positief beoordeeld ontvang je in eerste instantie een voorschot van 80%.  Meer over de NOW regeling lees je hier.

Bereken je totale subsidie
Afhankelijk van de omvang van de subsidie is er een verklaring nodig. Er zijn twee soorten verklaringen. De overheid komt met een online tool die jou kan helpen om te bepalen welke soort accountantsverklaring er nodig is. Deze tool is momenteel nog niet beschikbaar. Je kunt de hoogte van jouw subsidie echter ook berekenen met de Corona Calculator en zo inschatten welke verklaring noodzakelijk is. Of je neemt contact met ons op zodat wij het samen kunnen berekenen.

De twee verklaringen zijn:

  1. De accountantsverklaring ( met grote mate van zekerheid)
    Heb jij als werkgever via de NOW regeling een voorschot ontvangen van € 100.000 of meer of is de totale subsidie meer dan € 125.000 dan is de accountantsverklaring voor jou verplicht gesteld. Als je een voorschot hebt ontvangen van minder dan € 100.000, maar je verwacht dat de uiteindelijke subsidie op € 125.000 of meer wordt vastgesteld dan heb je dus ook een accountantsverklaring nodig.
  2. De verklaring met minder zekerheid (maar wel zwaarder dan de samenstellingsverklaring)Deze verklaring heb je nodig wanneer je als werkgever een voorschot van minimaal € 20.000 hebt ontvangen of een totale subsidie vanaf € 25.000. Deze verklaring is nodig tot een ontvangen subsidiebedrag € 100.000 resp.€ 125.000.

Wanneer je een voorschot hebt ontvangen van meer dan € 20.000 én de uiteindelijke subsidie is minder dan € 25.000 dan is een verklaring niet noodzakelijk.

Er wordt momenteel druk gewerkt aan de regelgeving die de inhoud van de verklaringen en de accountantswerkzaamheden gaan bepalen. Op dit moment is dus nog niet geheel duidelijk hoe het er uit komt te zien.

NOW 2.0

Het kabinet heeft inmiddels bekend gemaakt dat de NOW wordt aangepast en verlengd. Vanaf 6 juli kan er voor de periode van 4 maanden aansluitend aan het einde van de periode van NOW 1.0 – dus maximaal tot en met november 2020 – subsidie worden aangevraagd. Hoewel de verlengde NOW-regeling dezelfde systematiek hanteert, bevat deze wel enkele wijzigingen/nieuwe voorwaarden. Meer hierover.

Definitieve berekening

Om te voorkomen dat de beide regelingen door elkaar gaan lopen kunnen er pas vanaf 7 oktober 2020 aanvragen tot vaststelling worden gedaan voor de NOW 1.0 regeling. Het is wel zaak om deze berekening zo gauw als het kan te (laten) maken, om vast te stellen of u een terugbetaling moet doen of een nabetaling krijgt.

De (accountants) verklaring

JAN© raadt je aan contact op te nemen met je relatiebeheerder of je accountant om de verklaring voor te bereiden en NOW 1.0 af te ronden. Zeker als je de subsidie zelf hebt aangevraagd. Indien je gebruik wenst te maken van de NOW 2.0 is het ook raadzaam andere aspecten tegen het licht te houden, zoals bijvoorbeeld de kasstroom gevolgen in de toekomst en jouw verdere route. Als wij de subsidie voor je hebben aangevraagd zullen we deze blijven volgen, maar uiteraard kun je altijd bellen als je iets wilt weten omtrent de verklaring en de werkzaamheden die daarbij horen.

Daarnaast kan JAN© je begeleiden door het doolhof van beschikbare regelingen en de bijbehorende voorwaarden. Waar je ook staat, op JAN© kun je rekenen.

Vragen? Stel ze aan jouw adviseur bij JAN© of mail je vraag via Corona@JAN.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.