square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Cryptocurrency, razend populair

JAN©

Cryptocurrency, razend populair

Cryptocurrency hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Alhoewel de overheid de valuta’s niet als geld ziet zijn er toch wat zaken waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld bij de belastingaangifte.

Cryptocurrency en de belastingdienst
Crypto transacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht het bezit ervan op te geven in de aangifte. Wanneer je via je B.V. cryptocurrency hebt aangeschaft moeten deze worden verwerkt in de jaarrekening. Geef  je de waarde van de zaken die jij bezit niet aan dan kan de inspecteur dit ontdekken, een navorderingsaanslag en daarbij een fikse boete opleggen. De belastingdienst heeft controlemethodes om de aankopen te traceren.

De privé aankopen
Heb je in privé cryptocurrency aangeschaft dan moet dit worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting als overige bezittingen. De waarde van de crypto munt fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de koerswaarde per 1 januari om 00.00 uur van belang.

Crypto valuta via de zaak
Stel, je wordt voor jouw dienst of levering betaald via cryptocurrency dan reken je de waarde van de betaling direct om naar euro’s. Het omgerekende bedrag tel je op bij je omzet en geef je ook in de aangifte omzetbelasting aan. Gezien de snelle koersverschillen kan de B.V. winst of verlies maken bij het omwisselen van de crypto munten. Dit wordt behandeld als een koersverschil.

Wanneer je als ondernemer cryptocurrency aankoopt dan horen deze tot het ondernemingsvermogen voor zo ver dit valt onder de normale bedrijfsuitoefening. Het wordt echter al snel gezien als privévermogen. Resultaten van minen en handelen zijn uiteraard belast via de B.V. of de onderneming.

Wat gebeurt er met jouw cryptocurrency als jij (onverwacht) komt te overlijden?
Verder is het ook raadzaam eens stil te staan bij de gevolgen bij overlijden. Zijn jouw erfgenamen op de hoogte van het feit dat je cryptocurrency bezit? En hoe regel je dat zij hier toegang tot krijgen na je overlijden. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden om te voorkomen dat je bezit na overlijden verdampt. Een notaris kan je hier eventueel helpen bij de vastlegging hiervan.

Informeer JAN©
Kortom, ben jij in privé of via jouw onderneming of B.V. in het bezit van Bitcoins of ander cryptocurrency? Stel JAN© hiervan op de hoogte zodat wij de waarde ervan kunnen verwerken in de aangifte of jaarrekening. Vragen? Neem dan contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088-220 2287.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.