square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Compensatie box 3 laat langer op zich wachten

Het kabinet heeft aan drie (onafhankelijke) juridische deskundigen hierover advies gevraagd. Tevens is aan het CPB gevraagd om te beoordelen welk (gemiddeld) rendement zonder veel risico over de jaren 2013 tot en met 2016 haalbaar was. Daarbij heeft het CPB gekeken naar de rendementen op spaarrekeningen, termijndeposito’s en staatsobligaties.

De deskundigen adviseren om, indien inderdaad sprake is van een lager rendement, de belastingbetaler te compenseren. Maar dan moet wel sprake zijn van dit lagere rendement. En dan komt het CPB in beeld om te bepalen of dat zo is. Het CPB komt echter niet tot een definitieve berekening van het rendement. De reden is dat er teveel variabelen zijn om een eenduidig standpunt te geven.

Het kabinet kan hierdoor niet inhoudelijk reageren op het advies en de berekeningen. Om te beoordelen of compensatie nodig is en zo ja, in welke vorm heeft het kabinet meer tijd nodig. Mede als gevolg van de corona-crisis zal de reactie niet eerder volgen dan in het najaar van 2020.  Tevens was toegezegd om in mei 2020 met een voorstel te komen voor het aanpassen van box 3. Ook dit wordt over de zomer heen getild.

Al met al staat de deur voor compensatie van de box 3-heffing over 2013 tot en met 2016 dus nog steeds open. Helaas moeten we echter wel weer een aantal maanden op het kabinet wachten…….

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.