square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

BTW vrijstelling voor de commissaris

De situatie

De meneer uit de casus was commissaris voor een stichting. Hij deed netjes zijn btw aangiften maar is wel in beroep gegaan tegen zijn btw plicht. De rechtbank wees het beroep af en zo kwam de meneer bij het Gerechtshof terecht. Dit Hof had ook zo zijn vragen bij de kwestie en legde deze voor aan het EU-Hof van Justitie.
Deze oordeelt dat de werkzaamheden van commissaris bij het commissariaat van de stichting géén zelfstandige economische activiteit vormt vanuit een btw-perspectief. De commissaris ontvangt een vaste vergoeding voor zijn werkzaamheden en er is dus geen ondernemersrisico. Verder bestaat er geen hiërarchische relatie tussen de stichting of raad van commissarissen en handelt hij niet uit eigen naam, niet voor eigen rekening of verantwoordelijkheid. Dus er kan geen sprake zijn van BTW plicht aldus het EU-hof van Justitie.

Voordeel of nadeel van deze uitspraak?

De Belastingdienst merkt commissarissen tot op heden aan als btw-ondernemer. Deze uitspraak is dan ook afwijkend.

Ben jij een commissaris?

Dan zou je op basis van deze uitspraak geen btw meer in rekening meer hoeven brengen en af te dragen. Echter, btw die aan jou in rekening is gebracht over de kosten die je maakt kun je ook niet meer in aftrek brengen. Dus of deze uitspraak gunstig is voor jou is afhankelijk van hoeveel kosten  je maakt. De uitspraak zorgt in ieder geval voor administratieve lastenvermindering.

Let op!

Als je al BTW in rekening hebt gebracht, dan behoor je deze BTW ook af te dragen!

Maakt jouw organisatie gebruik van commissarissen?

Voor organisaties die geen recht hebben op aftrek van voorbelasting vormt de btw een kostenpost en is deze uitspraak gunstig. Voor organisaties die wel btw plichtig zijn kan de btw die de commissaris in rekening brengt in aftrek worden gebracht dus voor deze organisaties is de uitspraak fiscaal gezien neutraal.

Wil jij weten wat deze uitspraak voor jou betekent en welke stappen jij nu kunt ondernemen?
Neem dan contact op met de BTW specialisten van JAN©: Johan Bleij via JohanBleij@JAN.nl 088-2202423 of Otwin Raap via OtwinRaap@JAN.nl of 088-2202355.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.