square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Nieuwe BTW regels

JAN©

BTW in 2022

Dit zijn de te verwachte wijzigingen op het gebied van de BTW in 2022

Vereenvoudiging éénloketsysteem in de btw-wetgeving voor internetverkopen
Vanwege een forse groei van internationale internetaankopen was er een aanpassing in de BTW regelgeving noodzakelijk. Vanaf 1 juli 2021 kunnen Nederlandse ondernemers de buitenlandse btw die zij zijn verschuldigd over de internetverkopen aan andere EU landen aangeven in Nederland. Je hoeft je dus niet meer in het buitenland te registreren. De betaling vindt plaats via het éénloketsysteem. De fiscale autoriteiten in Europa verrekenen de afgedragen btw vervolgens onderling. Je moet je wel aanmelden bij de Nederlandse Belastingdienst als je hiervan gebruik wilt maken. Ben je gevestigd in een ander EU-land dan kun je de in Nederland verschuldigde BTW in je land van vestiging afdragen.

Er is nu een kleine vereenvoudiging voorgesteld voor als je recht hebt op een teruggaaf van BTW in Nederland (negatieve melding).  Bijvoorbeeld door uitzonderlijk veel retourzendingen. Jouw negatieve melding wordt dan aangemerkt als verzoek om teruggaaf van BTW. Het verzoek hoef je dan niet meer afzonderlijk bij de Belastingdienst in te dienen. De wijziging werkt terug tot 1 juli 2021.

Meer weten over het éénloketsysteem, klik dan hier.

Johan Bleij
Johan Bleij, BTW specialist, fiscalist

______________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de Special Belastingplan 2022 van JAN©:

Inkomstenbelasting
Vennootschapsbelasting
Lonen en belonen
De woning
Kindregelingen
De auto
Overige maatregelen

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.