square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
BTW en koffie

JAN©

BTW aftrek van horecakosten vaker toegestaan!

De BTW en het verrekenen van BTW en de uitzonderingen en goedkeuringen.
We kunnen in dit geval wel stellen: “onbekend maakt onbemind”. Maar! Ondanks dat het behoorlijk ingewikkeld is zijn er BTW regeltjes waar je wellicht als ondernemer je voordeel mee kan doen, dan moet je natuurlijk wel van het bestaan af weten. Dit is er een van!

De basisregel

In principe kun je de BTW die aan jou in rekening is gebracht in de horeca, voor het nuttigen van eten en drinken in een horecagelegenheid, als ondernemer niet aftrekken. Dit komt door een zogenaamde aftrekbeperking. Deze aftrekbeperking kan er vervolgens voor zorgen dat er meerdere malen BTW wordt betaald over een zelfde kopje koffie en koekje. Dit komt doordat de aftrek niet alleen beperkt wordt bij de eindgebruiker (degene die de koffie en het koekje consumeert) maar ook voor alle tussenschakels. Zo kan het zijn dat dat ene kopje koffie en dat koekje dubbel of soms wel driedubbel belast met BTW.

Een voorbeeld

Stel, je organiseert als een ondernemer een presentatie inclusief lunch. Als je nu de lunch koopt en nuttigt bij de horecalocatie waar je de presentie houdt, dan loop je tegen de aftrekbeperking aan op de inkoop van die lunch.
Vervolgens belast je dit gehele bedrag (inclusief BTW) met BTW door aan de deelnemers van de presentatie. En ook zij mogen dan de voorbelasting niet in aftrek brengen voor zover het ziet op de lunch. Zo wordt de lunch dubbel belast met BTW.

De goedkeuring

In bepaalde situatie en onder voorwaarden is het wel mogelijk om de BTW in aftrek te brengen. Er is een goedkeuring die regelt dat je de BTW (de omzetbelasting) in aftrek mag brengen als je het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker maar doorbelast aan een andere ondernemer.

De voorwaarde

Voorwaarde is wel dat je op de factuur vermeldt dat het (geheel of gedeeltelijk) gaat om verstrekken van spijzen en dranken voor het gebruik ter plaatse, zoals bedoeld in artikel 15, vijfde lid, van de Wet OB. Hierdoor is het voor de uiteindelijke gebruiker duidelijk welk deel van de BTW niet aftrekbaar is. Op deze manier wordt het dus maar één keer belast met BTW.

En dat is wel zo terecht, dat bakje koffie en het lekkere koekje kan immers ook maar één keer geconsumeerd worden!  

Heb je hier vragen over? Of heb je een andere vraag op het gebied van de BTW? De specialisten van JAN© zijn je graag van dienst. Neem contact op met Johan Bleij via johanbleij@JAN.nl of Dave de Heiden via davedeheiden@jan.nl 

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.