square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Brexit de praktische uitwerking

JAN©

Brexit: BTW en gevolgen vanaf 1 januari 2021

Douaneformaliteiten

Op 1 januari 2021 is de overgangsperiode van de Brexit officieel geëindigd en vanaf dat moment is er sprake van invoer en uitvoer van goederen tussen de EU en het VK. Vanuit douaneperspectief heeft dat ook gevolgen voor Nederland, omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer met een EU-lidstaat gelijk wordt gesteld. Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk een ‘derde’ land. Als Nederlandse ondernemers in het Verenigd Koninkrijk producten invoeren, zal de ondernemer aldaar in het bezit moeten zijn van een Brits EORI-nummer, omdat het Nederlandse EORI-nummer niet langer zal worden erkend.

Douane controles

Wat betreft de douanecontroles geldt er een zogenaamd ‘ingroeimodel’. Dit houdt in dat alle producten die naar het Verenigd Koninkrijk gaan, pas vanaf 1 juli 2021 fysiek gecontroleerd gaan worden. Er worden grote parkeerplaatsen aangelegd waar vrachtwagens kunnen wachten op de afwikkeling van de douaneformaliteiten. Als je papierwinkel niet in orde is, dan kom je achteraan in deze rij te staan. Het gevolg is dat goederen vertraagd of helemaal niet de grens overkomen. Met alle gevolgen van dien. Voorkom dit dus en bereid je goed voor!

Leveringen van goederen en het verrichten van diensten.

In deze brochure licht JAN© puntsgewijs de belangrijkste veranderingen vanuit BTW- en douaneperspectief toe tussen Nederland (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) toe met betrekking tot de levering van goederen en het verrichten van diensten. Als jij in- of uitvoert naar het VK danwel diensten verricht aan een ondernemer of consument in het VK is dit essentiële informatie!

Zorg ervoor dat je alles zo snel mogelijk regelt

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij alle Brexit veranderingen of bijvoorbeeld met het aanvragen van een EORI-nummer of artikel 23-vergunning? Neem dan contact op met Britt Vrijburg via BrittVrijburg@JAN.nl of 088-2202 410. JAN© heeft via haar internationale netwerk GGI ook contacten in het Verenigd Koninkrijk.

Zie ook artikel ‘Brexit: wel of geen akkoord? Wat moet je nu regelen?  van 1 december 2020 voor de lijst met Brexit-actiepunten.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.