square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Boetebeleidsregels AP recent gewijzigd, wat houdt dat in?

Overtreding van de AVG kan leiden tot hoge boetes. De maximale boete voor overtreding van de AVG is 20 miljoen euro of 4% van je jaarlijkse wereldwijde omzet (als je een grote onderneming hebt). Gelukkig worden boetes meestal gematigd. Maar dat gebeurde tot 7 juni 2023 in alle EU-landen op een andere manier.   

Wat is het?

Overtreding van de AVG kan leiden tot hoge boetes. Voor het vaststellen van de hoogte van de boete zijn zogenaamde boetebeleidsregels opgesteld. De nieuwe regels zijn opgesteld door de Europese Data Protection Board, het samenwerkingsverband van Europese toezichthouders.

Voor wie is het van belang?

Voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), dat is de Nederlandse toezichthouder, die moet zich aan deze nieuwe regels houden.

Voor jou als ondernemer kan het van belang zijn om te weten hoe boetes worden berekend en waarmee je rekening moet houden als je de AVG overtreedt, of als je die overtreden hebt. De nieuwe regels zijn namelijk vanaf 7 juni 2023 van kracht en gelden ook voor lopende zaken.

Voor overheidsinstanties blijven de oude boetebeleidsregels gelden, omdat niet alle Europese privacy toezichthouders boetes aan overheidsorganisaties mogen opleggen. De AP mag dat in Nederland overigens wel.

Wat houdt het in?

De boetes worden nu op dezelfde manier berekend. Eerst wordt gekeken naar de grootte van het bedrijf. Dan wordt gekeken naar de ernst van de overtreding, er zijn drie categorieën, laag, middel en hoog. Per categorie geldt een ander startbedrag voor de boete.

De mogelijkheid om de boete te matigen blijft bestaan. Er is een bandbreedte voor boetebedragen voor verschillende soorten overtredingen, bedoeld om het startbedrag van de boete te kunnen bepalen. Dat startbedrag kan daarna nog worden verhoogd of verlaagd.

Waarom is dit nodig?

Om te voorkomen dat iedere privacy toezichthouder in de EU eigen regels blijft hanteren. Boetes worden nu door alle toezichthouders op dezelfde manier berekend. Als ondernemer weet je dus beter waar je aan toe bent, en welke boete je kunt verwachten als je je niet aan de regels houdt.

Als je hierover meer wil weten neem dan contact op met de juristen van JAN© via juristen@jan.nl, of 088-2202200 of met mr. Fleur van Tol via FleurvanTol@JAN.nl of 088-2202238

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.