Na de box 3 heffing, villataks, excessief lenen in box 2 is het nu de beurt aan de belastingrente. Rechtbank Noord-Nederland is vorige week tot de conclusie gekomen dat de belastingrente van 8% over de betreffende jaren vennootschapsbelasting in strijd met evenredigheidsbeginsel.
De renteberekening
Wanneer je niet tijdig een juiste voorlopige aanslag aanvraagt óf een aangifte indient dan betaal je belastingrente. JAN© adviseert ondernemers dan ook altijd de voorlopige aanslag tussentijds aan te passen naar de (te verwachtte) winst. Uiteraard is dit een streven en niet in alle gevallen haalbaar.
Het percentage
Tot 2024 was de belastingrente in de vennootschapsbelasting 8%, vanaf 2024 is het tarief zelfs 10%. Het hoge percentage moet ondernemers stimuleren om tijdig aangifte te doen of een voorlopige aanslag aan te vragen. Hierdoor beschikt de Belastingdienst eerder over de verschuldigde belasting.
Geen 8% maar wat dan wel?
De Rechtbank heeft nu aangegeven dat de belastingrente van 8% bij de vennootschapsbelasting in strijd is met evenredigheidsbeginsel en dus te hoog is. De rechtbank heeft aangegeven dat de regelgeving niet redelijk is. Het tarief van de belastingrente in de vennootschapsbelasting was namelijk gekoppeld aan de wettelijke rente voor handelstransacties (met een minimum van 8%). Deze rente dient echter een ander doel. Eerder is aangegeven dat de belastingrenteregeling wordt gebaseerd op aangifteverzuimrente. Desondanks heeft de wetgever aangesloten bij de sancties die horen bij een betalingsverzuim. De rechtbank vindt de gevolgen hiervan onevenredig en ziet daar geen rechtvaardiging voor.
In deze uitspraak wordt de belastingrente overigens verminderd naar 4% omdat belastingplichtige en belastingdienst dit vooraf al overeen zijn gekomen. Deze 4% is gelijk aan het tarief dat destijds werd ook toegepast op de andere belastingmiddelen, zoals de inkomstenbelasting maar dat wil nog niet met zekerheid zeggen dat dit tarief leidend is. En daarbij is de belastingrente op de andere belastingmiddelen vanaf 2024 opgelopen naar 7,5%. Of dit betekent dat bij aanslagen vanaf 2024 deze 7,5% moet worden aangehouden bij de vennootschapsbelasting is dus ook nog onzeker.
Ook bezwaar maken?
Wanneer jij ook van mening bent dat je te veel belastingrente moet betalen, kun je hier bezwaar tegen maken zolang de (voorlopige) aanslagen nog niet onherroepelijk vaststaan. Het gaat hierbij om de belastingrente die vanaf 1 januari 2022 is berekend.
De belastingrente staat veelal op een voorlopige aanslag. Je moet dan eerst een verzoek tot herziening indienen. Wijst de Belastingdienst dit verzoek af, dan kun je daartegen weer bezwaar aantekenen.
Wordt de belastingrenrente op de definitieve aanslag berekend dan kun je ‘gewoon’ binnen zes weken na dagtekening van de definitieve aanslag bezwaar aantekenen.
Deze uitspraak ziet op de belastingrente die wordt berekend over de vennootschapsbelasting. Er zijn partijen die van mening zijn dat de belastingrente over de inkomstenbelasting ook onterecht is en dat het verstandig is om hier bezwaar tegen te maken. JAN© is van mening dat je hier inderdaad ter behoud van rechten voor zou kunnen kiezen.
Tot slot, het is de verwachting dat de belastingdienst in hoger beroep gaat. Het is de vraag of een hogere rechter ook tot dezelfde conclusie komt.
Wil jij bezwaar maken tegen de aan jou opgelegde belastingrente? Neem dan contact op met je belastingadviseur bij JAN©.