square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN©

JAN©

Ben jij een beleggende ondernemer? Zorg dat je beschikt over een LEI-nummer

Deze verplichting geldt voor iedere ‘onderneming’  of ‘rechtspersoon’ (zoals eenmanszaken, v.o.f.’s, c.v.’s, B.V.’s, zzp’ ers, stichtingen en kerkgenootschappen) die belegt in derivaten (futures, opties), aandelen, effecten en/of obligaties. Door de LEI-registratie wordt het mogelijk de contractpartijen van transacties op de financiële markten wereldwijd te identificeren.

Je kunt een LEI-nummer aanvragen bij de Kamer van Koophandel door het invullen van een digitaal aanvraag formulier. Hiervoor is tevens een Kamer van Koophandel nummer nodig.

Omdat het LEI-nummer wordt verleend voor 12 maanden, ontvang je jaarlijks van de Kamer van Koophandel een bericht waarin je wordt gevraagd om de LEI te verlengen of te beëindigen. Regelmatig zien wij dat ondernemers voor ‘verlenging’ kiezen. Dat is vaak helemaal niet nodig. Het is een misvatting dat de LEI ieder jaar verlengd dient te worden.

Alleen als je als ondernemer in derivaten (opties, futures) belegt, ben je verplicht de LEI jaarlijks te verlengen. Beleg je in andere financiële instrumenten, zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties, dan hoef je de LEI niet te verlengen. Wanneer je bovengenoemde brief van de Kamer van Koophandel ontvangt, kan je in dat geval ook kiezen voor ‘beëindiging’. De Kamer van Koophandel zal de status van jouw LEI registratie aanpassen naar ‘lapsed’ (verlopen). In dat geval is nog steeds sprake van een geldige LEI, tenzij het Kamer van Koophandel nummer van jouw onderneming wordt gewijzigd en/of wanneer je de onderneming uitschrijft bij de Kamer van Koophandel. In dat geval wordt de status gewijzigd naar ‘retired’ en geldt het eerder verkregen LEI-nummer niet meer.

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of wil je meer over de LEI, dan kun je contact opnemen met een jurist van JAN©.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.