square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Prinsjesdag 2019

JAN©

Belastingrente naar 10,5%? Pas je voorlopige aanslag aan!

In corona tijd hebben we een tijdje ‘de luxe’ gehad van nagenoeg geen belastingrente over openstaande belastingaanslagen. Vanaf 2022 is de belastingrente in oude glorie hersteld. Per 1 juli 2023 wordt de belastingrente voor de ‘overige belastingen’ verhoogd naar 6%. Hieronder vallen bijvoorbeeld de IB, BTW en overdrachtsbelasting. Er is nog geen besluit genomen over de hoogte van de belastingrente over de VPB aanslagen, deze is nog 8%. Mogelijk wordt deze verhoogd naar 10,5%.
Een juiste voorlopige aanslag is dus sowieso van belang!

Wat voor jaar was 2022 voor jou en hoe gaat 2023 eruit zien?

Het is als ondernemer tijd om toch nog eens terug te blikken en de behaalde winst over het afgelopen jaar te bekijken. Als de behaalde winst (sterk) afwijkt van het bedrag waarop de voorlopige aanslag is gebaseerd, dan is het handig om de voorlopige aanslag aan te passen. De belastingrente die de Belastingdienst in rekening brengt is namelijk met 8% (respectievelijk 6% voor de IB ondernemer) zeer hoog! Zeker als je dit vergelijkt met het huidige rendement op een spaarrekening. Haal je geen rendement van 8% (respectievelijk 6%), dan is het dus aan te raden om te zorgen dat je voldoende belasting betaald via een voorlopige aangifte.

Het werkt echter één kant op…belastingrente vergoeden over te veel betaalde belasting doet de Belastingdienst helaas al jaren niet meer.

Vanaf wanneer wordt er rente berekend?

De Belastingdienst berekent belastingrente vanaf 1 juli na afloop van het (vorige) belastingjaar, als deze gelijk loopt met het kalenderjaar. Voor het belastingjaar 2022 wordt dus vanaf 1 juli 2023 belastingrente in rekening gebracht. Over de betalingstermijn van 6 weken wordt ook belastingrente berekend. Heeft jouw vennootschap een gebroken boekjaar, dan wordt vanaf de zevende maand na afloop van het boekjaar rente berekend.

Waarom is de belastingrente zo hoog?

Het tarief van de belastingrente voor vennootschapsbelastingschulden is gekoppeld aan de wettelijke rente voor handelstransacties (met een minimum van 8%). Deze wettelijke rente bedraagt vanaf 1 januari 2023 10,5%, dus normaliter geldt dit percentage ook voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting op renten en royalty’s. Dit is echter nu nog niet het geval. Er moet nog een beslissing worden genomen over de hoogte van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting, waardoor deze op het moment van schrijven nog 8% is.

Voor alle overige belastingmiddelen is de belastingrente gekoppeld aan de wettelijke rente voor niet handelstransacties (met een minimum van 4%). Deze rente bedraagt momenteel 6%, dus de belastingrente die wordt berekend, voor bijvoorbeeld je openstaande aanslag inkomstenbelasting, is ook 6% (vanaf de zevende maand na afloop van het jaar).

Wat kun je doen om renteberekening te beperken?

Je kunt de hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen die de te betalen belasting zoveel mogelijk benadert.

Ben je van mening dat je teveel hebt betaald via de voorlopige aanslag? Ook dan is het raadzaam een teruggaaf aan te vragen via een aangepaste voorlopige aanslag. Hierdoor zorg je voor meer liquiditeiten.

Neem voor overleg over het aanpassen van de voorlopige aanslag contact op met je adviseur bij JAN©.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 12 juni 2023.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.