square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Belastingplan 2023: Koopkracht maatregelen

JAN©

Koopkracht maatregelen

De voornaamste zorg voor veel mensen is: hoe komen we de herfst en winter door? Niet alleen voor huishoudens maar ook voor het MKB is dit een vraag die veel onrust brengt. Er is eindelijk meer bekend gemaakt over hoe de compensatie er uit zal zien.

Compensatie energiekosten voor het MKB

Het kabinet heeft aangegeven, naast de huishoudens, ook het MKB deels te willen compenseren voor de extreem gestegen energienota. Er is bekend gemaakt dat er voor energie intensieve MKB ondernemingen een nieuwe regeling komt. De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), deze is voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers.

De oorspronkelijke regeling was zo ingericht dat je ervoor in aanmerking zou komen wanneer er een aanzienlijk deel van de omzet opgaat aan de energiekosten. Het zou gaan om 12,5% van de omzet. Zo zou de regeling bedrijven helpen die het echt nodig hebben en de kosten voor de regeling beheersbaar blijven. Na kritiek op de regeling is deze bijgesteld. Nu moet er tenminste 7% van de omzet worden besteed aan energiekosten.

We kennen inmiddels allemaal wel het verhaal van de bakker die op tv vertelde dat hij de energiekosten ziet vertienvoudigen. En zo zijn er veel ondernemers bij wie de gasrekening oplopen. De maatregel gaat pas gelden wanneer gas duurder wordt dan € 1,19 per kuub en elektriciteit € 0,35 per kilowattuur. Er wordt maximaal € 160.000 per bedrijf gecompenseerd. Landbouwbedrijven kunnen ook gebruik maken van de regeling.

De voorwaarde dat de regeling wordt opengesteld voor alleen de echte energie intensieve ondernemingen is van tafel. Er geldt géén verbruiksdrempel.

De compensatie via de TEK loopt van november 2022 tot eind 2023, de bedragen worden echter naar verwachting pas in het voorjaar van 2023 uitgekeerd. Voor sommige bedrijven duurt dat gewoon te lang, om die reden komt er een overbruggingsregeling. Ondernemers die aanspraak maken op de TEK kunnen belasting uitstel krijgen. Verder wordt er aangegeven dat financiers zoals banken bereid zijn om snel een voorschot te financieren voor deze bedrijven.

Compensatie voor de huishoudens in 2023

Na veel overleg met de energiebedrijven zijn er maatregelen gepresenteerd die ertoe moet leiden dat de energierekening van huishoudens lager wordt in 2023. Er komt een prijsplafond voor elektriciteit en gas tot een grens van het en huishouden.
Het prijsplafond is voor gas gesteld op 1,45 euro per kubieke meter tot een verbruik van 1.200 kuub.
Voor elektriciteit is het maximaal 0,40 euro per KWh tot een verbruiksplafond van 2.900 Kwh. Gebruik je meer? Dan betaal je de veel hogere marktprijs.

Het prijsplafond komt in de plaats van de tariefverlaging in de eerste verbruiksschijf voor aardgas en elektriciteit, deze komen dus net als de tijdelijke verhoging van de belastingvermindering te vervallen.

De belastingverlaging op brandstof wordt verlengd tot en met 30 juni 2023.

Verder kunnen mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ook in 2023 energietoeslag aanvragen bij de Gemeente.

Compensatie voor de huishoudens in 2022

Om de huishoudens ook dit jaar te compenseren voor de hoge energienota wordt er voor de maanden november en december een vaste korting verleend op de energierekening van 190 per maand. De compensatie wordt verrekend door de energieleveranciers.

Meer inkomsten door verhoging van het minimumloon en meer toeslagen

Het minimumloon stijgt per 2023 met 10%. De daaraan gekoppelde uitkeringen zoals de AOW stijgen ook mee. Verder zal de huurtoeslag met 16,94 euro per maand stijgen en wordt de zorgtoeslag eenmalig met 412 euro verhoogd. De kinderopvangtoeslag stijgt en de arbeidskorting gaat omhoog. De basisbeurs voor studenten gaat het komend jaar omhoog.  De verwachting is dat deze aanpassingen met name van invloed zullen zijn voor mensen met de laagste inkomens. Op de overige pagina’s van de Prinsjesdagspecial van JAN© lees je de details over deze én de overige maatregelen die vandaag gepresenteerd zijn.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 10-11-2022.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de special van JAN©:

Inkomstenbelasting – de tarieven
Inkomstenbelasting – heffingskortingen
Inkomstenbelasting – wijzigingen voor ondernemers
DGA en B.V.
Werkgevers en werknemers
Kindregelingen
De auto
De woning
Overige maatregelen

Of de plannen daadwerkelijk zo doorgevoerd worden moeten we afwachten. JAN© volgt de ontwikkelingen op de voet en verwerkt de wijzigingen z.s.m. op de betreffende pagina’s.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.