square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Belastingplan 2023: Koopkracht maatregelen

Er zijn zorgen in het land en dat is in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Er ligt een plan klaar om 18 miljard te besteden ter verbetering van de koopkracht. Hieronder lees je hoe dit bedrag wordt besteed als het aan het kabinet ligt.

De energienota moet omlaag

De voornaamste zorg voor veel mensen is: hoe komen we de herfst en winter door? Niet alleen voor huishoudens maar ook voor het MKB is dit een vraag die veel onrust brengt. Inmiddels is duidelijk dat het kabinet na veel overleg met de energiebedrijven een weg heeft gevonden die ertoe moet leiden dat de energierekening van huishoudens lager wordt in 2023. Er komt een prijsplafond voor elektriciteit en gas tot een grens van het gemiddelde verbruik van een huishouden. Gebruik je meer? Dan betaal je de veel hogere marktprijs.
De belastingverlaging op brandstof en de energietoeslag lopen door in 2023.
Voor de maanden november en december wordt het voorschot bedrag van de energienota alvast verlaagd zodat huishoudens direct een effect merken.

Het kabinet heeft verder aangegeven nog iets te willen doen voor de MKB-ers. Het is echter nog onduidelijk of er maatregelen komen en hoe die eruit zien. Het MKB ziet de energienota in sommige gevallen vertienvoudigen: alle hulp is welkom.

Meer inkomsten door verhoging van het minimumloon en meer toeslagen

Het minimumloon stijgt per 2023 met 10%. De daaraan gekoppelde uitkeringen zoals de AOW stijgen ook mee. Verder zal de huurtoeslag met 16,94 euro per maand stijgen en wordt de zorgtoeslag eenmalig met 412 euro verhoogd. De kinderopvangtoeslag stijgt en de arbeidskorting gaat omhoog. De basisbeurs voor studenten gaat het komend jaar omhoog.  De verwachting is dat deze aanpassingen met name van invloed zullen zijn voor mensen met de laagste inkomens. Op de overige pagina’s van de Prinsjesdagspecial van JAN© lees je de details over deze én de overige maatregelen die vandaag gepresenteerd zijn.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook de overige artikelen uit de special van JAN©:

Inkomstenbelasting – de tarieven
Inkomstenbelasting – heffingskortingen
Inkomstenbelasting – wijzigingen voor ondernemers
DGA en B.V.
Werkgevers en werknemers
Kindregelingen
De auto
De woning
Overige maatregelen

Of de plannen daadwerkelijk zo doorgevoerd worden moeten we afwachten. JAN© volgt de ontwikkelingen op de voet en verwerkt de wijzigingen z.s.m. op de betreffende pagina’s.

Meer inspiratie en inzichten voor ondernemers

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.