square grey
square grey
square grey
square grey
square grey

JAN©

Belangrijk: Geef opvolging aan de bedrijfsopvolging

In onze pre Prinsjesdagspecial hebben we onlangs al kort aandacht besteed aan dit onderwerp. Toch is JAN© van mening dat het van belang is om de aandacht voor dit onderwerp te herhalen.

Fiscaal vriendelijk overdragen, het kan nu nog!

Het zit namelijk zo: Nederland kent een ontzettend mooie regeling als het gaat om bedrijfsoverdracht “de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)”. Deze regeling is fiscaal zo vriendelijk dat deze internationaal gezien ook aandacht heeft gekregen en dat is meestal niet zo gunstig. Door het huidige kabinet is er een zogenoemd bouwstenen onderzoek gedaan, waarin o.a. deze regeling tegen het licht wordt gehouden. De uitkomst van deze bouwstenen worden door een volgend kabinet benut om hun beleid op in te richten en wij verwachten dat deze regeling alleen maar minder gunstig wordt.

Schenkbelasting, of juist geen schenkbelasting:

Wat is het voordeel van de BOR? Wanneer je voldoet aan de voorwaarden wordt over de eerste € 1.000.000 aan ‘geschonken’ ondernemingsvermogen geen schenkbelasting  geheven. Daarboven geldt een vrijstelling van 83% voor de heffing van schenkbelasting. Deze faciliteit is zeker voor ondernemers met kinderen aantrekkelijk! Een voorwaarde is wel dat je kind(eren) de onderneming minimaal 5 jaar (laten) voortzet(ten), gebeurt dit niet dat zal het genoten voordeel ongedaan gemaakt worden.

En geen inkomstenbelasting voor familieleden op de loonlijst:

Nog een stukje voordeel, in de vorm van een herhaling: in onze loonspecial van juli 2020 hebben we aangegeven hoe aantrekkelijk het kan zijn om een kind binnen je onderneming te laten werken. Dit is niet alleen een aantrekkelijke optie voor de loonbelasting, maar zeker ook voor de bedrijfsopvolging. Wanneer je een B.V. overdraagt dan kan de afrekening over de meerwaarde van de aandelen uitgesteld worden. Eigenlijk ontvangt degene die de onderneming voortzet de meerwaarde van de aandelen. Om hier gebruik van te maken moet degene die de onderneming voortzet  3 jaar in dienst zijn bij de B.V. Heb jij een kind die je als opvolger voor de onderneming ziet? Regel dit dan snel, wellicht kan er nog aan de drie jaarstermijn worden voldaan voordat de nieuwe regels van kracht zijn. Een deeltijd dienst verband, zoals een bijbaantje is al voldoende! Lees hier de JAN© tips.

De emotionele kant van de opvolging

De fiscale kant van de bedrijfsopvolging hebben we nu globaal uiteen gezet. Maar besteed ook aandacht aan de emotionele kant. Ondernemers vinden het doorgaans moeilijk om afstand te doen van waar ze zich jarenlang met hart en ziel voor hebben ingezet. Ook al is de overdracht, zoals in veel gevallen, aan je eigen kind. Ook voor de opvolger kan de overname van het stokje een uitdaging zijn. In de rubriek ‘het gesprek’ van Intobusiness komt de bedrijfsoverdracht van de onderneming van Bert van Ommen aan zijn dochter Lisa aan bod. Hierin kun je lezen hoe zij de bedrijfsoverdracht hebben ervaren onder leiding van Jolanda van der Maden. Lees hier het artikel.

Heb je vragen over bedrijfsopvolging? Neem dan eens contact op met de specialisten van JAN© Jolanda van der Maden (accountant) via JolandavanderMaden@JAN.nl  of Steven Bulteel (belastingadviseur) via StevenBulteel@JAN.nl.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.