square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
JAN© Accountants & Adviseurs

JAN©

Bedrijfsopvolging: ook interessant in deze roerige tijden?

Het mooiste aan mijn vak vind ik de gesprekken met ondernemers en deze week viel mij daarbij iets bijzonders op: alle adviesgesprekken gingen over bedrijfsopvolging!

De diverse levensfasen
Van de 56-jarige ondernemer die zich wilde voorbereiden op het overdragen van zijn onderneming aan een medewerker tot de 58-jarige ondernemer die juist een bedrijf wilde overnemen. Van de 25-jarige startende ondernemer die een restaurant wil overnemen tot de 65-jarige ondernemer die zijn bedrijf gaat overdragen aan zijn kinderen.

In het weekend blikte ik nog eens terug op de week en bedacht me dat ik dit niet had verwacht in deze roerige tijd. Maar is er wel sprake van een roerige tijd? Is er een angst voor de nieuwe kabinetsplannen, is het toeval of zien ondernemers nu mooie kansen?  

Fiscale ontwikkelingen
Voor wat betreft de nieuwe kabinetsplannen kun je aan de hand van het verkiezingsprogramma van de winnaars bekijken wat partijen meenemen naar de onderhandelingstafel. Een belangrijk fiscaal punt is daarbij de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze BOR maakt het mogelijk vermogen belastingvrij over te dragen aan kinderen of medewerkers.

De afgelopen tijd kwam uit allerlei onderzoeken dat deze regeling zou moeten worden afgebouwd, maar zowel de VVD als het CDA hebben aangegeven voor een behoud van de BOR te zijn. D66 wil ook graag een vrijstelling behouden, maar wel tegen een lager tarief. Het lijkt er dus op dat deze regeling weinig “polderen” nodig heeft. Dat lijkt voorlopig een geruststellend bericht voor veel ondernemers, al geeft het nog weinig zekerheid voor de toekomst.

Een goede tijd om te (ver)kopen?
Uiteraard biedt deze tijd ook kansen om een voordeel te behalen. Ook voor die koper van een restaurant. De waarde van ondernemingen zijn afhankelijk van de te verwachten winsten. En hopelijk trekt deze aan, maar niets is zeker. En juist die onzekerheid doet iets met de waarde van je onderneming. Ook verkopers van een onderneming doen er verstandig aan zich vast voor te bereiden op een eventuele verkoop. Is de structuur fiscaal optimaal? Wat is de waarde van mijn onderneming? Is er voldoende inkomen na verkoop?

Overweeg jij een bedrijfsopvolging? Bereid je dan goed voor en ga aan de slag met deze vragen.

Inzicht en structuur én persoonlijke aandacht
Een mooie kans? Een keuze gedreven door de vrije tijd om erover na te denken? Of toch de onzekerheid omtrent de BOR? Wat jouw reden ook is om in deze tijd een verkoop óf koop te overwegen: het is een niet alledaags proces waar emoties vaak een rol spelen. Ik én mijn collega’s denken graag met je mee. We begeleiden je met onze expertise door het gehele proces én verder.

Meer weten? Je kunt mij bereiken via StevenBulteel@JAN.nl of 088-2202322.

Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.