square grey
square grey
square grey
square grey
square grey
Arbeidsrechtmogelijkheden

JAN©

Arbeidsrecht- Mogelijkheden werkgevers nog meer ingedamd door voorgestelde wijzigingen

De situatie nu

Sinds 1 januari van dit jaar (2020) moet de werkgever, elke keer als de oproepovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd, binnen één maand een schriftelijk aanbod voor een vaste arbeidsomvang doen. Dit aanbod dient ten minste gelijk te zijn aan het gemiddelde aantal uren waarvoor de werknemer in de voorafgaande twaalf maanden is opgeroepen.  De werknemer heeft vervolgens de keuze om op dit aanbod in te gaan. De aanvaardingstermijn voor de werknemer is ten minste één maand.

De pijnpunten

Werkgevers lopen nu tegen praktische problemen aan.  Werknemers reageren bijvoorbeeld niet op het aanbod óf het is onduidelijk per welke datum de wijzigingen in moeten gaan. Deze onduidelijkheden zijn Minister Koolmees ook niet ontgaan. Door zijn voorgestelde wijzigingen wordt de onduidelijkheid inderdaad weggenomen, maar het leidt ook tot minder flexibiliteit voor werkgevers om de vaste omvang per een latere datum in te laten gaan.

De voorgestelde wijzigingen

De Minister stelt voor om de volgende punten aan te passen:

  • De werknemer moet binnen één maand aan de werkgever laten weten of hij/zij instemt met het gedane aanbod voor een vaste arbeidsomvang. Doet de werknemer dat niet,  dan zal dat vermoedelijk gezien worden als afwijzing; en
  • De vaste arbeidsomvang moet uiterlijk op de 1e dag van de 15e maand ingaan. (Er zijn maximaal twee maanden nodig om de vaste arbeidsduur te regelen en daarbij  worden twaalf maanden opgeteld).
De ingangsdatum van de wijzigingen

Deze wijziging maakt geen deel uit van het belastingplan, maar kan wel van grote impact zijn op jou als werkgever. Om die reden heeft JAN© dit item toch opgenomen in zijn special.
De bedoeling is dat deze wijzigingen per 1 januari 2021 in gaan. Echter, dan moet het wetsvoorstel wel vóór 1 november 2020 in het Staatsblad worden gepubliceerd. Gebeurt dit na deze datum dan wordt de ingangsdatum 1 juli 2021.

JAN© houd je op de hoogte!

Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met de juristen van JAN© via Juristen@JAN.nl
Liever telefonisch contact? Elizabeth Ilik is bereikbaar via 088-2202339


Lees ook onze overige artikelen over het Belastingplan 2021:


Gerelateerde artikelen

Ontvang actueel en persoonlijk nieuws

Hoe breng je jouw onderneming verder? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.