Menu 088 2202200

Nieuwe Privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

linkedin share
Geplaatst 08-03-2018 11:29

Je hebt het vast al gehoord: vanaf 25 mei a.s. geldt nieuwe privacy wetgeving. Dan vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de huidige regelgeving. Het is van belang om hier goed op voorbereid te zijn.

 

Wat verandert er?                   

Vanaf 25 mei 2018 geldt de AVG. In de hele EU hebben we dan dezelfde privacywetgeving, die beter aansluit bij de eisen van deze digitale tijd, waarin iedereen overal toegang tot internet heeft. Doel van de AVG is betere bescherming van persoonsgegevens.

Personen (klanten, gebruikers, personeel) van wie gegevens worden verwerkt krijgen hierdoor meer rechten en bedrijven en organisaties die gegevens van personen verwerken krijgen meer verplichtingen en verantwoordelijkheden.

 

Transparantie

Als onderneming moet je vooraf inzichtelijk maken hoe binnen jouw bedrijf met de verwerking van persoonsgegevens wordt omgegaan. Voor welke doelen worden persoonsgegevens verwerkt? Hoe lang worden gegevens bewaard? Met welke andere partijen worden gegevens uitgewisseld?

Als ondernemer moet je kunnen aantonen dat je de juiste organisatorische en technische maatregelen hebt genomen om aan de AVG te voldoen. En dat je geldige toestemming hebt gekregen voor het verwerken van de persoonsgegevens.

 


Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.


Hoe kun jij je daarop voorbereiden?

Op 25 mei moet je onderneming klaar zijn voor de AVG. Niet voldoen kan namelijk fikse boetes opleveren, oplopend tot 20 miljoen euro of 4% van je wereldwijde omzet. Hoe bereid je je voor? De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld, om je daarbij te helpen. Bewustwording is stap 1, zorg dat je weet waaraan je moet voldoen.

JAN© kan je daarbij helpen

Ontbijtsessie

JAN© Juristen organiseert op dinsdag 17 april een ontbijtsessies over de AVG. In de ontbijtsessie wordt verder ingegaan op wat er verandert door de AVG, met een link naar de dagelijkse praktijk en hoe jij je verder kunt voorbereiden aan de hand van het stappenplan. Meld je hier aan.

Als je nu al vragen hebt, kun je ze mailen (FleurvanTol@JAN.nl). Bellen kan natuurlijk ook (088- 2202 238), JAN© helpt je graag op weg!


 

Nieuws

  • De Brexit: kom nog vóór 1 februari a.s. in actie

    Wanneer je regelmatig goederen afneemt uit het Verenigd Koninkrijk kan het zijn dat je in 2018 een brief van de […] Lees verder »
  • De belangrijkste wijzigingen per 2019 voor de werkgever

    Voor ondernemers begint het nieuwe jaar met de nodige wijzigingen. JAN© biedt je jaarlijks een handvat door middel van de […] Lees verder »
  • Wat is PSD2?

    Grote kans dat je in verschillende media iets gehoord hebt over de komst van PSD2. Het staat voor Payment Service Directive […] Lees verder »
  • Vanaf voorjaar 2019 je geld binnen 5 seconden op je rekening

    Momenteel zijn betalingen tussen verschillende banken in het weekend of bijvoorbeeld tijdens feestdagen niet direct beschikbaar bij de ontvanger. Maar […] Lees verder »
  • Factureren aan de overheid: uitbreiding elektronische facturatieplicht

    De verplichting om gebruik te maken van e-facturatie wanneer je facturen stuurt naar de Rijksoverheid bestond al sinds 1 januari […] Lees verder »
  • Is E-factureren ook geschikt voor mij?

    Met de meeste boekhoud- en ERP-applicaties kan je digitale facturen sturen. Denk aan het versturen van PDF’s via e-mail. Dat […] Lees verder »
  • Bestuur JAN© uitgebreid met Andrea van der Giezen

    Met trots kondigen wij aan dat per 1 januari 2019 het dagelijks bestuur van JAN© is uitgebreid met Andrea van […] Lees verder »
  • JAN© een van de hooggewaardeerde accountantskantoren

    Bij JAN© zijn we erop gericht om de ondernemer te ontzorgen. En dat wordt gezien én gewaardeerd. Want JAN© is […] Lees verder »
  • Stuur (alsnog) formulier uitfaseren pensioen eigen beheer naar Belastingdienst

    Als je in 2017 je pensioen in eigen beheer hebt afgekocht of hebt omgezet in een oudedagsverplichting, heb je tot […] Lees verder »
  • Pensioenregeling niet wijzigen? Toch instemming werknemers nodig

    Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Een afspraak tussen werkgever en werknemer(s). Wanneer een van de partijen die afspraak wil wijzigen, moet […] Lees verder »