Menu 088 2202200

Neem tijd voor het afscheid: zó maak je een bedrijf verkoopklaar

linkedin share
Geplaatst 01-07-2019 20:24

Bij de verkoop van een bedrijf komt veel kijken. Niet alleen bij de verkoop zelf is het verstandig je te laten bijstaan door een deskundige, ook in het voortraject valt een hoop winst te behalen als je goed bent voorbereid.

 

“Een van de belangrijkste dingen bij de verkoop van een onderneming, is dat je op tijd begint”, zegt Geert Hoedjes, overname adviseur bij JAN©. Het verkoopklaar maken van een bedrijf kost tijd, alleen al vanwege fiscale termijnen vaak zo’n drie tot vijf jaar. “Maar dan heb je ook alles goed op een rij en de waarde zoveel mogelijk geoptimaliseerd.”

 

Juist vanwege die planning is het belangrijk om al in de eerste fase goede begeleiding te krijgen, denkt Geert. De accountants en adviseurs van JAN© ondersteunen ondernemers op het gebied van administratie, belastingen, personeel, recht, overnames en pensioenen. Maar voor het verkoopklaar maken bestond tot voor kort nog geen speciaal traject. Daar komt nu verandering in.

 

Checklist en scan

“We willen ondernemers helpen hun doelen te bereiken en zijn graag vanaf het begin betrokken om hen zoveel mogelijk te ontzorgen”, zegt Geert. Met een speciaal ontwikkelde scan en een checklist wil JAN© beter inzicht krijgen in hoe het bedrijf ervoor staat en waar nog verbetering kan worden aangebracht.

 

Herstructureren

Wie zijn bedrijf wil verkopen, moet meestal beginnen met herstructureren. Zo is een bedrijf beter verkoopbaar als het bedrijfspand is ondergebracht in een vastgoed B.V. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij de Belastingdienst direct na verkoop moet afrekenen over privé aandelen, tenzij je die minimaal drie jaar daarvoor hebt ondergebracht in een aparte holding.

 

Ordenen

Bij een verkoop is het bovendien zaak om snel de juiste management informatie aan te kunnen leveren. De boekhouding en contracten moeten op orde zijn en de jaarrekening moet een goed beeld geven van de werkelijke situatie, waarbij privé en zakelijk niet doorelkaar lopen.

 

Delegeren

“Veel ondernemers beginnen te laat met het uit handen geven van de dagelijkse leiding. Ze hebben moeite los te laten en zijn geneigd nog steeds zelf de problemen op te lossen.” Maar een directeur die onmisbaar is, is niet goed voor de waarde van een bedrijf.

 

Vastleggen

Om goed te kunnen delegeren, is het bovendien belangrijk om zaken als strategie, beleid en visie vast te leggen, zodat dit intern duidelijk is. “Denk aan de marketing, de huisstijl, het personeelsbeleid, maar ook het ondernemingsplan en specifieke bedrijfsprocessen. Een heldere strategie geeft meerwaarde aan je onderneming. Alleen dat wat is vastgelegd, kun je overdragen”, legt Geert uit. Dit geldt overigens ook voor intellectuele eigendomsrechten, als merknamen en octrooien.

 

Optimaliseren en plannen

Misschien wel het meest voordehand liggend bij het creëren van waarde is het optimaliseren van werkkapitaal, debiteuren en voorraad. Maar Geert adviseert ook eens kritisch naar de omzet en het type klant te kijken: “Te veel kleine klanten zijn niet altijd gunstig voor het resultaat, omdat ze veel tijd kosten. De drijfveer is vaak zoveel mogelijk omzet, maar ik zeg altijd: van omzet ga je zweten, van winst ga je met vakantie.”

 

Minder vanzelfsprekend maar minstens zo belangrijk, is de financiële planning voor de fase ná de verkoop. “Ook dit hoort bij een goede voorbereiding”, benadrukt Geert. “Wij bekijken welk effect de mogelijke opbrengst heeft op het besteedbaar inkomen van de ondernemer. Is het genoeg om ook daarna op dezelfde manier verder te leven? Zo niet, dan kunnen we nu nog iets doen om een betere waardering te krijgen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.”

 

Contact

Heb je vragen, neem dan gerust contact op met Geert Hoedjes op 088 220 2447 of via GeertHoedjes@JAN.nl.

 


Wil je weten hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onze handige checklist op de website.

 

Nieuws

 • (Zuur) appeltje voor de dorst?

  Het schenken of erven van een onderneming is een emotionele gebeurtenis, waarbij de bedrijfs- en familieharmonie vaak belangrijke factoren zijn. […] Lees verder »
 • De toegevoegde waarde van de EBITDA multiple

  In sommige gevallen wordt de ondernemingswaarde (‘EV’ ofwel ‘Enterprise Value’) gebaseerd op multiples. Multiples zijn vuistregels voor de berekening van […] Lees verder »
 • Zonder goed fundament, verzakt je huis!

  Als we de Nederlandse economie zien als ons huis, dan is het MKB het fundament. Uit het jaarlijkse onderzoek ‘Staat […] Lees verder »
 • Pensioenakkoord (nog) geen reden tot paniek!

  Sinds het pensioenakkoord zaaien verschillende partijen onrust onder werkgevers. Die onrust zit dan vooral in de voorspelde sterke toename van […] Lees verder »
 • (Levens)loop geen blauwtje

  Het leven loopt niet altijd zoals je gepland hebt. Toch kan het zeker de moeite lonen de opnames uit je […] Lees verder »
 • Wil je gebruik maken van de nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR) of juist niet?  Meld je aan of af vóór 20 november a.s.!

  Wil je je nog aanmelden of afmelden voor de nieuwe KOR vanaf 2020? Doe dat dan vóór 20 november a.s. […] Lees verder »
 • Begrip in Verplichtstellingsbesluit onduidelijk? BPF trekt aan het kortste eind

  Is het verplichtstellingsbesluit voldoende duidelijk dat de werkgever kon begrijpen dat zijn onderneming onder de werkingssfeer valt? Dat is volgens […] Lees verder »
 • Valt andere rechtspersoon toch onder verplichtstelling BPF?

  Deze vraag is voor de praktijk zeer relevant. Want de volgende constructie komen we in de praktijk regelmatig tegen: valt […] Lees verder »
 • Hanteer jij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Let op: de ketenregeling gaat veranderen!

  Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Dit houdt onder andere in dat de […] Lees verder »
 • Bespaar geld en wacht met afscheid nemen van oudere werknemer

  Heb je een oudere werknemer (50+) waarvan je het dienstverband wil beëindigen? Dan kan het voordelig zijn daarmee te wachten […] Lees verder »