Menu 088 2202200

Het geld klotst tegen de plinten op! Maar niet voor het MKB….

linkedin share
Geplaatst 04-06-2019 20:27

Nergens in Europa hebben kleine en middelgrote bedrijven zo veel moeite om een financiering te verkrijgen als in Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het gat tussen de vraag naar financieringen en het aanbod van krediet is in Nederland 22%, en daarmee veruit het grootste van Europa.

Financieringslandschap MKB

NEMACC (het kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam waarbij het functioneren van de mkb-accountant centraal staat) komt in een recent onderzoek tot een soortgelijke conclusie. Zij concludeert dat het verkrijgen van een zakelijke financiering voor veel mkb-ondernemers moeilijk is. Dit geldt vooral voor ondernemers in het micro- en kleinbedrijf.

 

Strenge eisen

In Basel III (Europese wetgeving die de financiële gezondheid van banken waarborgt) zijn aangescherpte kapitaaleisen voor banken vastgelegd. Mede hierdoor stellen de traditionele grootbanken strengere eisen aan zakelijke financiering. Bij financieringsaanvragen tot € 250.000,- trekken banken zich steeds verder terug.

De beoordeling van diverse (financiële) ratio’s vindt in sommige gevallen via een geautomatiseerd systeem plaats. Wanneer er sprake is van onvoldoende eigen inbreng, een verlieslatend boekjaar of een matige vermogenspositie, zal de aanvraag worden afgewezen. Ook als hier een plausibele reden voor is.

 

Alternatieven

Door deze strengere eisen is er een gat ontstaan tussen vraag en aanbod. Alternatieve financieringspartijen zijn hier de afgelopen jaren handig op ingesprongen, en schieten nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Dit maakt het huidige financieringsspeelveld onoverzichtelijk waardoor ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Onder deze partijen vallen onder meer financiers op het gebied van lease, factoring, crowdfunding, achtergestelde leningen en verschaffers van risicokapitaal. Voor jou als ondernemer bieden deze partijen, eventueel in combinatie met een bancaire financiering (gestapeld financieren), een mooie financieringsmogelijkheid.

 

JAN© Bedrijfsadvies is specialist op financieringsgebied. Wij kunnen jou adviseren over de diverse mogelijkheden in het huidige web van aanbieders en begeleiden bij het vinden van een passende financiering. Mocht je interesse hebben, bel gerust met Geert op 088 220 2447, of Nick op 088 220 2377.

Nieuws

 • Uitspraak pensioen: Bedrijfstakpensioenfonds slecht verliezer?

  Afgelopen week mocht rechtbank Overijssel zich buigen over het verplichtstellingsbesluit van het BPF voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees (VLEP). […] Lees verder »
 • Echtscheiding, de rekening wordt vereffend

  Ondernemer Piet vraagt in een romantische bui zijn vriendin ten huwelijk. Om de romantiek niet te verstoren wil hij geen […] Lees verder »
 • En ineens onderneem je met de zoon van je kompaan

  Op de universiteit ontstaat er een mooie vriendschap tussen Bart en Jaap. Zij bedenken in de kroeg een mooie business. […] Lees verder »
 • Zelf de regie houden met een levenstestament

  Na een ongeluk raakt Frank in coma. Frank is DGA van zijn bedrijf, waarin nog vijf werknemers op de loonlijst […] Lees verder »
 • Erfgenamen vissen achter het net…

  Moeder is overleden. Zij was ondernemer (DGA) en had geen testament. Naar wie gaan de aandelen in de BV? Die […] Lees verder »
 • Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding? Vergeet niet te verrekenen!

  Klaas en Monique zijn jong getrouwd. Op het moment van trouwen hadden zij weinig vermogen; een gezamenlijke bankrekening met een […] Lees verder »
 • De hippe bakfiets van de zaak: Breng voor € 8 per maand je kinderen naar school!

  Wie had gedacht dat de ouderwetse bakkersbakfiets na een omzetting naar de elektrische bakfiets voor een fiscale regeling in aanmerking […] Lees verder »
 • Spaarrente geen haalbare kaart, wat is het waard?

  Vele spaarders hebben het er al jaren over. De Box 3 heffing wordt door spaarders bestempeld als oneerlijk. De Hoge […] Lees verder »
 • De ZZP-er moet het zien te rooien

  Rondkomen van een inkomen onder het bestaansminimum. Het is voor vele ZZP-ers ondanks de bloeiende economie realiteit. Het kabinet wil […] Lees verder »
 • Geen RI&E = kans op hoge boetes

  Zorg jij als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek? Dan heb je ook vast een RI&E. Dit is een […] Lees verder »