Menu 088 2202200

Het geld klotst tegen de plinten op! Maar niet voor het MKB….

linkedin share
Geplaatst 04-06-2019 20:27

Nergens in Europa hebben kleine en middelgrote bedrijven zo veel moeite om een financiering te verkrijgen als in Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het gat tussen de vraag naar financieringen en het aanbod van krediet is in Nederland 22%, en daarmee veruit het grootste van Europa.

Financieringslandschap MKB

NEMACC (het kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam waarbij het functioneren van de mkb-accountant centraal staat) komt in een recent onderzoek tot een soortgelijke conclusie. Zij concludeert dat het verkrijgen van een zakelijke financiering voor veel mkb-ondernemers moeilijk is. Dit geldt vooral voor ondernemers in het micro- en kleinbedrijf.

 

Strenge eisen

In Basel III (Europese wetgeving die de financiële gezondheid van banken waarborgt) zijn aangescherpte kapitaaleisen voor banken vastgelegd. Mede hierdoor stellen de traditionele grootbanken strengere eisen aan zakelijke financiering. Bij financieringsaanvragen tot € 250.000,- trekken banken zich steeds verder terug.

De beoordeling van diverse (financiële) ratio’s vindt in sommige gevallen via een geautomatiseerd systeem plaats. Wanneer er sprake is van onvoldoende eigen inbreng, een verlieslatend boekjaar of een matige vermogenspositie, zal de aanvraag worden afgewezen. Ook als hier een plausibele reden voor is.

 

Alternatieven

Door deze strengere eisen is er een gat ontstaan tussen vraag en aanbod. Alternatieve financieringspartijen zijn hier de afgelopen jaren handig op ingesprongen, en schieten nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Dit maakt het huidige financieringsspeelveld onoverzichtelijk waardoor ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Onder deze partijen vallen onder meer financiers op het gebied van lease, factoring, crowdfunding, achtergestelde leningen en verschaffers van risicokapitaal. Voor jou als ondernemer bieden deze partijen, eventueel in combinatie met een bancaire financiering (gestapeld financieren), een mooie financieringsmogelijkheid.

 

JAN© Bedrijfsadvies is specialist op financieringsgebied. Wij kunnen jou adviseren over de diverse mogelijkheden in het huidige web van aanbieders en begeleiden bij het vinden van een passende financiering. Mocht je interesse hebben, bel gerust met Geert op 088 220 2447, of Nick op 088 220 2377.

Nieuws

 • Valt andere rechtspersoon toch onder verplichtstelling BPF?

  Deze vraag is voor de praktijk zeer relevant. Want de volgende constructie komen we in de praktijk regelmatig tegen: valt […] Lees verder »
 • Hanteer jij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Let op: de ketenregeling gaat veranderen!

  Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Dit houdt onder andere in dat de […] Lees verder »
 • Bespaar geld en wacht met afscheid nemen van oudere werknemer

  Heb je een oudere werknemer (50+) waarvan je het dienstverband wil beëindigen? Dan kan het voordelig zijn daarmee te wachten […] Lees verder »
 • Help ik heb een disfunctionerende werknemer! Wat nu?

  Als werkgever heb je helaas wel eens te maken met een situatie waarbij een werknemer niet functioneert zoals het zou […] Lees verder »
 • Blog: Verplichte deelneming bedrijfstakpensioenfonds

  De Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet BPF) geeft aan de Minister van SZW de mogelijkheid om – op aanvraag […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2019 | Wijzigingen voor ondernemers

   De Zelfstandigenaftrek – voor IB ondernemers Als je als IB-ondernemer aan het urencriterium (1.225 gewerkte uren per jaar) voldoet mag […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2019 | Lonen

  Fiets van de zaak Met ingang van 1 januari 2020 kun je fiscaal voordelig een (elektrische) fiets of een speed […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2019 | De eigen woning

  Hypotheekrenteaftrek in 2020 tegen 46% Met ingang van 2014 is de hypotheekrenteaftrek eigen woning beperkt. Voorheen was de hypotheekrente voor […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2019 | Subsidies

  Verduurzaming van woningen Dankzij het klimaatakkoord streeft het kabinet naar verduurzaming van de woningvoorraad. Er wordt een wijkgerichte aanpak gehanteerd. […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2019 | Inkomstenbelasting

  Box 1, eerder op weg naar de vlaktaks Voor de inkomstenbelasting is er een aantal wijzigingen voorgesteld. In het Regeerakkoord […] Lees verder »