Let op

Wij ondersteunen geen Internet Explorer. Gebruik alstublieft een andere compatible browser voor de beste gebruikerservaring.

Want familiebedrijven hebben een bijzondere plek binnen onze economie. Ze zijn financieel robuust omdat de focus op de lange termijn is, en in verhouding winstgevender dan niet-familiebedrijven.

Maar er spelen vaak ook hele andere vraagstukken dan bij niet-familiebedrijven. En daar helpen wij je graag bij. Daarom bieden wij tijdens deze sessie vier workshops aan met uiteenlopende onderwerpen. Zo krijg jij handvatten om aan de slag te gaan binnen jouw familiebedrijf, en zetten wij je aan het denken over onderwerpen waar je wellicht nog niet mee bezig bent geweest.

Het programma ziet er als volgt uit
16.00    ontvangst
16.30    workshop naar keuze
17.15    kort pauze
17.30    workshop naar keuze
18.15    start borrel en walking dinner @LIMES aan den Rijn

Bij het aanmelden kun je aangeven welke familieleden en introducé(s) met familiebedrijf je graag mee wilt nemen. En ook naar welke twee workshops je voorkeur uitgaat. Reageer snel, om er zeker van te zijn dat jij je workshop naar keuze kunt volgen. In de bevestiging laten wij je weten waar je bent ingedeeld.

Tip: kom je met meerdere personen, schrijf je dan voor de verschillende workshops in. Zo zorg je ervoor dat je tóch alle kennis in huis hebt.

Laat weten dat je komt en ontvang een aanmeldformulier

Je kunt kiezen uit de volgende workshops

Workshop I
Het belang van waardering en continuïteit familiebedrijf

Vooral bij een familiebedrijf is continuïteit belangrijk, omdat je de onderneming overdraagt aan de volgende generatie. De continuïteit wordt mede bepaald door de ondernemingsspecifieke risico’s van je onderneming. Een gedegen bedrijfswaardering geeft je inzicht in zowel de waarde als de risico’s, en is essentieel bij het bedrijfsopvolgingstraject. Zo zorg je voor een fiscaal zeer gunstige overdracht aan de volgende generatie.

Door Nicole Lennarts, fiscalist, en Geert Hoedjes, vakgroepeigenaar van JAN© Bedrijfsadvies en gespecialiseerd in fusies & overnames. 

Workshop II

Bedrijfsoverdracht binnen de familie! Welke uitdagingen kom je samen tegen?

In een familiebedrijf zit een extra dimensie verscholen. Zeker bij (naderende) overdracht komen naast alle cijfers en zakelijke overwegingen ook andere aspecten naar voren. Zoals hoe je subjectiviteit met objectiviteit combineert en hoe de eigenaar ‘het proces’ los kan laten terwijl het wel een familiebedrijf blijft. Maar ook hoe je de taken verdeelt die passen bij de persoon.

Tijdens de workshop word je in vogelvlucht door een aantal regelmatig terugkerende thema’s meegenomen, zodat je in gedachten ook je eigen situatie kunt beschouwen.

Door Saskia Gans, organisatiepsychologe en ervaren MKB-adviseur op het gebied van ondernemersbegeleiding.

Workshop III

Hoe houd ik mijn familiebedrijf duurzaam en innovatief: creativiteit als bron voor een sustainable toekomst

Als directeur business development bij Omnimark is Hwie-Bing Kwee dagelijks bezig met het handen en voeten geven van innovaties. Als geen ander weet hij het visuele imago van zijn klanten te realiseren en te bewaken, en dat in een sterk veranderende markt. Ook het maatschappelijk verantwoord ondernemen is hierbij van groot belang.

Hwie-Bing vertelt hoe Omnimark dit al sinds 1953 doet.

Door Hwie-Bing Kwee. Directeur Business Developent bij Omnimark b.v.

Workshop IV

Gastspreker die vertelt over eigen ervaringen binnen het familiebedrijf

Dark & Maaike Bruining staan aan het roer van Peter Bruining B.V. Deze onderneming is in 1947 opgericht door hun grootvader, en via hun vader aan hen overgedragen. Ze zijn gespecialiseerd in handgemaakte sieraden. De meeste sieraden zijn bezet met een of meerdere briljanten, en worden in eigen huis in Nederland vervaardigd.

De afgelopen 73 jaar hebben zij zich continu doorontwikkeld. De zoektocht naar de mooiste ontwerpen en de beste goudsmeden staat nooit stil. Het zijn de belangrijkste elementen voor Maaike en Dark om zo de focus op de lange termijn te behouden. Dark Bruining vertelt hoe hij het ervaart om als derde generatie een familiebedrijf te leiden. Een verhaal wat meerdere generaties zal aanspreken.

Door Dark Bruining. Directeur van Peter Bruining Edelmetaal.

Laat weten dat je komt en ontvang een aanmeldformulier

Team Familiebedrijven

Wil je meer informatie over deze kennissessie? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

JAN© heeft verschillende vakspecialisten onder één dak. Onze specialisten hebben allen hun eigen expertise om familiebedrijven te adviseren en verder te helpen.

Nicole Lennarts

Fiscalist

Nicole is fiscalist bij JAN© en gespecialiseerd in het adviseren van familiebedrijven.

Geert Hoedjes

Expert Bedrijfsadvies

Vakgroepeigenaar van JAN© Bedrijfsadvies. Gespecialiseerd in fusies en overnames. Lees hier meer over Geert.

Jolanda van der Maden

Partner Accountancy

Partner Accountancy bij JAN©. Onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van Familiebedrijven. Lees hier meer over Jolanda.