Let op

Wij ondersteunen geen Internet Explorer. Gebruik alstublieft een andere compatible browser voor de beste gebruikerservaring.

Voor oudere hypotheken (afgesloten vóór 1 januari 2013) geldt overgangsrecht: voor deze hypotheken blijven de oude regels gelden.

Oversluiten van ‘bestaande’ hypotheken

Voor de hypotheken aangegaan vóór 1 januari 2013 blijven de oude regels gelden. Op deze hypotheken hoeft vaak gedurende de looptijd niet te worden afgelost. Het is mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld bij een andere bank (maar ook bij de eigen B.V. – zie hieronder), zonder dat de voordelen van de oude regels verloren gaan. Het uitgangspunt hierbij is de hoogte van de bestaande eigenwoningschuld zoals die was op 31 december 2012. Na het oversluiten van de hypotheek blijven de oude regels op deze schuld van toepassing. Ook als je je eigen woning met een bestaande hypotheek verkoopt en (binnen een jaar) een nieuwe eigen woning koopt, zal de schuld die je hebt afgesloten voor de aankoop van deze woning, worden aangemerkt als een ‘bestaande hypotheek’. Als je echter meer gaat lenen dan de oorspronkelijke hypotheek, dan gelden voor dat deel van de schuld wel de nieuwe regels (verplichte annuïtaire of lineaire aflossing in 30 jaar).

Hypotheek afsluiten bij de eigen B.V. of familie is nog steeds mogelijk

Je kunt een lening aangaan bij je eigen B.V. of bij familie voor de aankoop (of verbouwing) van een eigen woning. De belastingdienst wil echter wel informatie ontvangen over deze lening om te kunnen controleren. Als de lening niet aan de voorwaarden voldoet (er wordt bijvoorbeeld niet voldoende afgelost), heb je geen recht op renteaftrek Omdat er in deze gevallen geen bank is, die de gegevens aan de belastingdienst doorgeeft, moet je deze informatie zelf melden. De gegevens over de lening moeten worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting. Deze meldingsplicht geldt overigens niet voor het voor het oversluiten van een reeds op 31 december 2012 bestaande hypotheek.

Bijleenregeling

Heb je een woning verkocht en ga je een nieuwe woning kopen, dan krijg je te maken met de zogenaamde ‘bijleenregeling’. Deze bijleenregeling komt er kort gezegd op neer dat wanneer je je oude woning met winst verkoopt (winst = verkoopprijs –/- hypotheekschuld -/- verkoopkosten woning; deze winst wordt ook wel ‘de eigenwoningreserve’ genoemd), je deze winst in de nieuwe woning moet stoppen/investeren. Doe je dit niet en leen je de koopprijs van de nieuwe woning volledig bij (bijvoorbeeld) een bank, dan is het deel van de hypotheekrente dat ziet op het leningdeel ter grootte van de verkoopwinst van de oude woning niet aftrekbaar.

Beperking hypotheekrenteaftrek eigen woning

Met ingang van 2014 is de hypotheekrenteaftrek eigen woning beperkt. Voorheen was de hypotheekrente voor de hogere inkomens tegen maximaal 52% aftrekbaar van het inkomen in box 1. De maximale aftrek wordt in stapjes verlaagd tot 37,05% in 2023. De maximale aftrek voor 2020 bedraagt 46%. Vanaf 2020 wordt de maximale aftrek afgebouwd met 3% per jaar tot uiteindelijk 37,05% in 2023.

De rekenmodellen van JAN©

Het kan zijn dat het fiscaal voordelig is de hypotheek aan te gaan bij de bank of juist bij je eigen B.V., of dat je beter de nieuwe woning kunt kopen met eigen geld. Het kan ook zijn dat het fiscaal voordelig is een deel van de hypotheek af te lossen. Om te kijken wat fiscaal de beste optie is, heeft JAN© rekenmodellen ontwikkeld om alle opties voor je door te rekenen.